Šošovicová polievka

 

Červená šošovica je veľmi dobre tolerovaná mnohými ľuďmi s IBS (syndróm dráždivého čreva) a tiež je ľahko stráviteľná, netreba ju vopred namočiť a veľmi chutná. Táto polievka vás zachráni vždy, keď neviete čo pripraviť ako rýchlu večeru. Ja obvykle k nej podávam jednoduché chlebové placky 

 

15min

 

INGREDIENCIE: 

 

500g červenej šošovice

2 väčšie mrkvy

1 PL ghee maslo

1 PL špaldovej múky celozrnnej hladkej (ak vám nesedí, pokojne použite aj inú múku)

2l vody

2 PL pšeno (môžete vynechať)

soľ, korenie, zeleninové ochucovadlo (pozor na obsah sušenej cibule a cesnaku, ak idete lowFODMAP v eliminácii, toto vynechajte)

 

POSTUP:

 

Šošovicu si premyte pod tečúcou vodou. Mrkvu očistite a nastrúhajte.

Do väčšieho hrnca dajte rozpustiť ghee maslo a prisypte lyžicu múky, spolu pekne popražte cca 30sek a zalejte pohárom vody. Pozor, aby sa vám ghee s múkou neprepálilo, ja obvykle robím na nižšom stupni, radšej trošku dlhšie, akoby sa malo spáliť. Keď zalejete vodou, šupnite mrkvu a nechajte zovrieť.

Prilejte zbytok vody (vždy sa sami rozhodnite, koľko polievky si navaríte, u nás to máme tak na 2 dni pre 4 osoby) a pridajte šošovicu. Pridajte pšeno.

Osoľte, okoreňte, ak používate zeleninovú sušenú zmes či ochucovadlo, pridajte teraz a nechajte povariť spolu cca 10-15min.

 

Polievka je hotová, keď sa šošovica začne jemne rozpadať a pšeno je “puknuté”.

 

Pokojne si ako zavárku do polievky môžete dať nakrájaný zemiak. S chlebovými plackami je to ideálna večera.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.