Červená šošovica je veľmi dobre tolerovaná mnohými ľuďmi s IBS (syndróm dráždivého čreva) a tiež je ľahko stráviteľná, netreba ju vopred namočiť a veľmi chutná. Táto polievka vás zachráni vždy, keď neviete čo pripraviť ako rýchlu večeru. Ja obvykle k nej podávam jednoduché chlebové placky
15min
INGREDIENCIE:
500g červenej šošovice
2 väčšie mrkvy
1 PL ghee maslo
1 PL špaldovej múky celozrnnej hladkej (ak vám nesedí, pokojne použite aj inú múku)
2l vody
2 PL pšeno (môžete vynechať)
soľ, korenie, zeleninové ochucovadlo (pozor na obsah sušenej cibule a cesnaku, ak idete lowFODMAP v eliminácii, toto vynechajte)
POSTUP:
Šošovicu si premyte pod tečúcou vodou. Mrkvu očistite a nastrúhajte.
Do väčšieho hrnca dajte rozpustiť ghee maslo a prisypte lyžicu múky, spolu pekne popražte cca 30sek a zalejte pohárom vody. Pozor, aby sa vám ghee s múkou neprepálilo, ja obvykle robím na nižšom stupni, radšej trošku dlhšie, akoby sa malo spáliť. Keď zalejete vodou, šupnite mrkvu a nechajte zovrieť.
Prilejte zbytok vody (vždy sa sami rozhodnite, koľko polievky si navaríte, u nás to máme tak na 2 dni pre 4 osoby) a pridajte šošovicu. Pridajte pšeno.
Osoľte, okoreňte, ak používate zeleninovú sušenú zmes či ochucovadlo, pridajte teraz a nechajte povariť spolu cca 10-15min.
Polievka je hotová, keď sa šošovica začne jemne rozpadať a pšeno je “puknuté”.
Pokojne si ako zavárku do polievky môžete dať nakrájaný zemiak. S chlebovými plackami je to ideálna večera.