Iné spúšťače symptómov

dietolog, výživa, výživový poradca, odborník, ibs, fodmap

 

Výskum ukazuje, že približne 75 % ľudí po diéte s nízkym obsahom FODMAP dosiahne výrazné a trvalé zlepšenie symptómov, ako je nadúvanie, plynatosť, bolesť brucha a „divné“ trávenie. To sú asi 3 zo 4 ľudí.

Čo však, ak ste jedným z tých, ktorí nedosahujú výsledky alebo ste mali výsledky, ale sú nekonzistentné, čo vás necháva vo frustrujúcej pozícii, keď sa opakujú príznaky z potravín, ktoré majú mať nízky FODMAP?

Identifikácia potravín, ktoré sú vinné za vaše problémy a ktoré spúšťajú vaše symptómy, môže byť zložitá, ale špecializovaný IBS dietológ vám môže pomôcť. FODMAPs sú najznámejšie, ktoré môžu vyvolať príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS). Nemusia byť však jediným dôvodom, prečo sa u vás môžu vyskytnúť symptómy typu IBS.

Možno ste skúsili dodržiavať lowFODMAP diétu, ale efekt nie je taký, ako by ste očakávali. Vtedy pomáha pochopiť, ako sa správajú FODMAP vo vašom trávení, a tiež  sa zamerať na ďalšie faktory, ktoré sa môžu podieľať na vašich príznakoch.

Tu sú tri dôvody, prečo môžete mať príznaky z potravín s nízkym obsahom FODMAP:

  1. Vždy sa pozeráte na posledné jedlo, ktoré ste jedli

Ak sa vždy pozeráte na poslednú vec, ktorú ste zjedli, možno ste dosť zmätení z toho, čo spúšťa vaše príznaky. FODMAP zvyčajne trvá od 4 hodín do 24 hodín, kým spustia príznaky typu IBS. To znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o skoršie jedlo, ktoré obsahovalo problematické jedlo, ak vás nafúkne či bolí brucho večer, pozrite na to, čo ste jedli na raňajky, či včera na večeru, možno na obed.

Keď jeme, jedlo prechádza cez pažerák rovno do žalúdka. V žalúdku sa zmieša s enzýmami a rozloží sa, vznikne z neho natrávená hmota a následne sa pomaly presunie do tenkého čreva. Keď potrava prechádza tenkým črevom, ďalej sa rozkladá na jednotlivé molekuly, takže všetky živiny môžu byť absorbované cez stenu čreva a šup do tela. Z určitých dôvodov sa FODMAP neabsorbujú vôbec, alebo len čiastočne v tenkom čreve. To znamená, že pokračujú pozdĺž tráviaceho traktu do nižších častí tenkého čreva, alebo rovno do hrubého čreva. V hrubom čreve, v poslednej časti tráviaceho traktu, sa vyskytujú dva procesy, ktoré sa podieľajú na spúšťaní symptómov typu IBS.

  1. Natiahnutie vody – Keďže FODMAPs priťahujú vodu do čreva, tento fakt môže viesť k hnačke, riedkej stolici a rýchlejšiemu prechodu potravín cez tráviaci trakt.
  1. Fermentácia – Keď sa FODMAPs dostanú do hrubého čreva, sú fermentované črevnými baktériami, ktoré tam žijú. Táto fermentácia vytvára plyn, ktorý napína steny čreva. Ak máte citlivé črevo, môže to mať za následok nadúvanie, vetry a bolesť. Zatiaľ veda nezistila prečo, ale vieme, že ľudia s dráždivým črevom a ich baktérie produkujú rádovo dva až niekoľkonásobne viac plynov ako zdraví jedinci. Veda napreduje, možno o pár rokov budeme vedieť, prečo to tak je.

V jednom okamihu má väčšina ľudí po celej dĺžke tráviaceho traktu jednotlivé natrávené jedlo, ktoré sa presúva postupne počas celej dĺžky tenkého a hrubého čreva približne 24 hodín. V niektorých prípadoch aj dlhšie. Ľudské telo je veľmi inteligentné a keď začneme jesť, do čreva sa posielajú správy, ktoré mu oznamujú, že prichádza viac jedla a že potrebuje uvoľniť miesto pre nové jedlo. Preto sa ihneď po začiatku jedenia začne natrávená potrava posúvať po tenkom a hrubom čreve smerom nadol. Ak sa FODMAP, ktorý bol obsiahnutý v predchádzajúcom jedle, posunie do hrubého čreva, môže to potenciálne spôsobiť príznaky typu IBS krátko po jedle. A vy si nesprávne spojíte vzniknuté problémy s práve zjedeným jedlom. Problematické je v tomto prípade jedlo zjedené skôr v ten deň, alebo v deň predtým, nie práve zjedené jedlo.

  1. Stresové situácie

 

Os mozog-črevo je veľmi dôležitou súčasťou IBS. Ide o biochemický signálny systém medzi tráviacim traktom a centrálnym nervovým systémom. Tieto nervy sa tiež spájajú s emocionálnymi a kognitívnymi centrami mozgu, čo je dôvod, prečo stres, myšlienky, emócie a psychické problémy môžu ovplyvniť vnímanie čriev, spúšťať alebo zhoršovať symptómy IBS.

Je normálne, že ľudia cítia motýle v žalúdku, keď sú nervózni alebo úzkostliví, u ľudí s IBS sa to zhoršuje a môže skutočne spustiť príznaky IBS, aj keď nie sú prítomné žiadne FODMAP. Skúste si navnímať svoje zhoršujúce sa symptómy, či sú vypuklejšie počas stresových či záťažových okamihov a začnite pracovať na stres manažmente.

Jednoduchá rada – ako vám je na dovolenke? Sú vaše symptómy zlepšené a môžete, teoreticky, zjesť aj jedlá, ktoré doma nemôžete zjesť? Ak áno, stres môže byť práve vaším spúšťačom symptómov.

  1. Reagujete na inú molekulu potravy

 

FODMAP nie sú jediným typom molekúl potravín, ktoré môžu vyvolať symptómy typu IBS. Ak reagujete na potraviny s nízkym obsahom FODMAP, alebo máte nevysvetliteľné príznaky, môže byť užitočné vyriešiť problém s odborníkom na výživu, aby ste zistili, čo sa deje.

Niektoré z bežnejších spúšťačov črevných symptómov, ktoré nie sú FODMAP, sú:

– Črevné dráždidlá ako kofeín, sýtené nápoje, alebo alkohol

– Mastné alebo korenené jedlá

– Potraviny s veľmi vysokým obsahom vlákniny

– Prirodzená potravinová chemická intolerancia – reakcie na salicyláty, amíny a glutamáty

– Vedľajšie účinky liekov alebo výživových doplnkov

Čo dodať na záver

Ak sú vaše reakcie na potraviny s nízkym obsahom FODMAP jednorazové, poznačte si to do denníka a pokračujte vpred. Niekedy môže ísť len o nahromadenie hoc aj nízkych obsahov FODMAP v čreve. Ak sa to však deje častejšie, možno je čas zavolať odbornú pomoc a začať spolupracovať s IBS dietológom, aby zhodnotil, čo sa deje a pomohol vám s vašim trávením.

Dietológovia a výživoví špecialisti sú tu na to, aby vám pomohli nastaviť vaše stravovanie správne, vyvážene, chutne a pomohli vám pochopiť, čo sa to vo vašom trávení deje, prečo sa to deje a ako si viete pomôcť. Nebojte sa osloviť odborníka.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu.

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.