Priemerný čas prechodu potravy

trávenie, čas, prechodu, potrava, trakt, ibs, symptómy

 

Spôsobilo práve toto jedlo zhoršenie môjho trávenia??

 

Keď sa objavia príznaky IBS, často si spomenieme na poslednú vec, ktorú sme jedli. Trvá však hodiny, kým sa jedlo dostane do našich čriev, takže niekedy naše príznaky mohlo spôsobiť predchádzajúce jedlo, alebo jedlo, ktoré sme zjedli včera! ?

Existuje tzv. priemerný čas, ktorý potrava potrebuje na prechod cez každú fázu tráviaceho systému – toto sa nazýva čas prechodu našim črevom. Každá osoba ho má trošku iný, každé trávenie sa mierne líši – ten váš môže byť o niečo rýchlejší alebo pomalší, ale každý máme svoj „normálny“. V období hnačky (rýchlejší čas prechodu), alebo zápchy (pomalší čas prechodu) sa tento čas môže dramaticky zmeniť.

 

A aké sú tie priemerné časy prechodu potravín tráviacim traktom?

  1. žalúdok – podľa skladby jedla (bielkoviny, tuky, sacharidy) ostáva jedlo v žalúdku na spracovanie medzi 1-5h, priemer 3h (najdlhšie ostáva červené mäso, najkratšie ovocné smoothie).
  2. tenké črevo – keďže je zložené z 3 aktívnych častí, v tejto časti prebieha veľa dôležitých tráviacich a vstrebávacích činností. Prijímame vitamíny a minerály, štiepime zložité molekuly na jednoduché, zásobujeme telo dôležitými mikroživinami, energiou. Nadtrávené jedlo si putuje po tenkom čreve 1-7h, priemer 5h, veľmi opäť záleží od skladby jedla, množstva prijatej vody, funkčnosti trávenia a mnoho iných faktorov, ktoré dokážu celý proces zrýchliť, ale aj poriadne spomaliť.
  3. hrubé črevo – tu sídli naša pomyselná zoo, plná aktívnych zvieratiek (mikrobióm), ktoré spracovávajú zbytky potravy a produkujú zdraviu prospešné látky. Z nestráviteľných zvyškov sa formuje stolica a tento proces môže trvať aj 24h, niekedy aj dlhšie, kým dôjde z vypudeniu stolice, priemer 21h.

 

Takže ak zjete paradajku a do 15min sa vaše brucho nafúkne, nie je to problém paradajky. Musíte hľadať problém v jedle pred paradajkou, či ešte skôr.

A práve pri IBS sú symptómy mylne pacientami pripisované práve zjedenému jedlu. Precitlivelosť na FODMAP a jej prejavy sú obvykle naviazané na zjedené jedlo, čiže ak chcete presne spoznať, čo je vaším problémom, ktorý FODMAP vám vaše trávenie nevie správne spracovať, potrebujete potravinový denník. Bez neho sa nepohnete, alebo len budete strieľať do vzduchoprázdna a tipovať.

 

Proces lowFODMAP diéty bol vyvinutý na 3 fázy tak, aby ste počas 2-6 týždňov eliminačnej fázy upokojili trávenie, zbavili sa čo najväčšieho množstva symptómov a po tejto fáze vstúpili do  najdôležitejšiej, druhej fázy, bez ktorej celá diéta nemá zmysel a pri dlhodobom dodržiavaní vám veľmi uškodí.

 

Druhá fáza je o zisťovaní, ktorý FODMAP vám robí zlobu. Možno zistíte, že je to len laktóza a manitol a všetko ostatné zvládate ľavou zadnou. A laktózy zvládnete za dve lyžice bez zhoršenia symptómov. Preto sa vo finále, po tejto druhej (ja ju volám Sherlockovskej) fáze vyladí jedálniček tak, aby ste presne vedeli čoho koľko môžete zjesť a bude vám dobre.

Vedenie potravinového denníka počas diéty s nízkym obsahom FODMAP je práve veľmi užitočné v druhej fáze na určenie toho, čo spôsobuje vaše nepríjemné príznaky ako nafukovanie, hnačka, zápcha, bolesti brucha, žblnkanie v bruchu, neúplná stolica a podobne. Spolu s nutričným či výživovým poradcom jednoducho spoznáte potraviny a ich zložky, ktoré sú zodpovedné za vaše ťažkosti, odstránite ich z jedálnička, nahradíte ich niečím iným, vhodným, a váš život bude opäť príjemný a trávenie spokojné.

Dobrá predstava, čo poviete?

 

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.