Cuketovo-zemiakové placky

 

Garantujem vám, že takúto kombináciu ste ešte nejedli (ak teda nemáte kámošov v Nemecku). Ale isto poznáte zemiakové placky, niekde sa im vraví polesníky, podlesníky. Ja osobne som mala toto jedlo zafixované ako ťažké, nestráviteľné, mastné a proste fuj. Na potulkách svetom a spoznávaním kuchýň a svojho tela a jeho reakcií som vymyslela recept, ktorý je ľahučký pre bruško, mega chutný a dá sa pripraviť vo viacerých variantách. Ale sľúbte mi, že skúsite aj s tým pyré 🙂

 

10min príprava, 15min pečenie

 

INGREDIENCIE:

 

2 stredne veľké cukety

1kg zemiakov

2 vajíčka

3 PL cesnakový olivový olej (cesnak naložený do olivového oleja)

10cm póru

50-100g hladkej múky (ryžová, špaldová, ovsená)

soľ, korenie, majoránka, kmín

parmezán/čedar

 

Na DIP (vyberte si jednu variantu dipu):

  1. jablkové pyré 🙂
  2. kokosová kyslá smotana/bezlaktózová kyslá smotana, 1 ČL medu/javorového sirupu, 1 ČL horčice (zmiešajte dokopy)

 

POSTUP:

 

Cuketu si očistite a nastrúhajte. Zemiaky umyte, očistite z prípadných pukov a so šupkou postrúhajte. Pór vždy šupnem medzi zemiaky keď strúham, nech sa rovno zapracuje do nich.

Postrúhanú zeleninu šupnite do väčšej misky, pridajte vajíčka, cesnakový olej, soľ, korenie, majoránku, kmín, pridajte na začiatok 50g múky a poriadne premiešajte rukou. Múku pridávajte podľa toho, koľko pijú zemiaky, každé sú iné. Cesto by malo byť pekne prepojené, lepivé ale stále musia prevládať zemiaky a cuketa v ňom 🙂

 

Rozpáľte si panvicu (ja pečiem na stupni 7 z celkových 9) a veľkou lyžicou ukladajte na panvicu kôpku cesta a pekne ho rozotrite lyžicou do tvaru placky. Snažte sa, aby bola celá placka približne rovnako hrubá. Pokojne pečte zo začiatku na nižšej teplote, nech to chytíte do ruky. Opečte placku z obidvoch strán, nemusíte na panvicu dávať olej, ten v ceste stačí.

 

Placky podávajte so smotanovým dipom a nastrúhaným parmezánom/čedarom, alebo skúste nemeckú variantu s jablkovým pyré. To však skúšajte len vtedy, ak zistíte počas retroindukcie pri lowFODMAP stravovaní, že tolerujete fruktózu a jablká ako také.

 

U nás fičí na obed smotanová verzia a na večeru jablková verzia 🙂 K smotane dávam parmezán, k jablkám čedar.

 

Dajte vedieť, ktorá verzia je vaša naj 🙂

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu.

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.