Bábovka a lá nebo

Milujem sladké raňajky. Je to pre mňa ten správny štart do nového dňa. Aj keď sa teda nebavíme o cukroch, pretože cukor nepoužívam skoro vôbec. Veľmi obľúbenou kamarátkou na raňajky, či desiatu (a niekedy aj olovrant) je “klasická” bábovka. Viete sa opäť pohrať s jej zložením, prispôsobiť si ju zdravotným obmedzeniam a vychutnať si dokonalé ráno.

 

10min príprava/45min pečenie

 

INGREDIENCIE:

4-6 vajíčok (podľa formy a veľkosti vajíčok)

5 PL cukru

200ml mlieka (ja dávam rastlinné, aké aktuálne mám k dispozícii doma)

200ml oleja/roztopeného prepusteného masla

100g špaldovej múky hladkej (FODMAP vymeňte za pohánkovú)

200g ryžovej hladkej múky (pokojne vymeňte za inú obľúbenú)

1 prášok do pečiva (ja používam bezfosfátový)

1ČL sóda bikarbóna

3PL karobového prášku

orechy pekanové/vlašské, chia semienka, mak

 

POSTUP:

Oddeľte si žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešajte s cukrom na penu. Pridajte pomaličky mlieko, potom olej a dobre premiešajte, ideálne strojom na nízkej rýchlosti. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a pomaly zapracujte do žĺtkovej zmesi. Bielka vyšľahajte na sneh a postupne vmiešajte do cesta. Nasekajte si orechy (niekedy dávam aj nasekanú čokoládu) a vmiešajte ich do finálneho cesta. V tomto okamihu je priestor na vašu improvizáciu, čiže si pridajte okrem orieškov pokojne semienka, kandizované ovocie (lowFODMAP nie), hocičo, čo máte radi. Keď je sezóna, dávam rebarboru (poriadne okvapkanú), čerstvé bobuľové ovocie.

Nalejte polovicu cesta do vymastenej a vysypanej formy a do zvyšnej polovice vmiešajte karobový prášok. Tmavé cesto vlejte navrch toho svetlého do formy. Pekne sa prepoja a vytvoria krásne tvary 🙂

Pečieme cca 45 min na 190st.

U nás sa bábovka zvykne podávať s čokoládovým ganache, domácim džemom a nasekanými orieškami 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.