Vždy, keď mi v chladničke ostanú zvyšky zeleniny a chystám sa na nákup čerstvej, urobím cestovinový šalát. Zloženie je veľmi variabilné, vhodné pre všetky typy diét a stravovania, stačí si upraviť ingrediencie. Výborný je aj na druhý deň ako studený obed v práci.
15min
INGREDIENCIE:
1 balenie cestoviny kukuričné/ryžové/celozrnné
1 ks veľká uhorka šalátová
10ks cherry paradajky
1ks červená paprika
1ks zelená paprika
3ks vajíčka slepačie/6ks prepeličie
50g čerstvej kukurice rozmrazenej
1ks jarná cibuľka /FODMAP použite len zelenú časť
1 bal tofu syr údený/vegánsky syr/bezlaktózový feta syr
1bal kyslá smotana bezlaktózová/kokosová/sójová (môžete nahradiť smotanovým jogurtom)
5PL vegan majonéza
soľ, korenie, horčica
POSTUP:
Cestoviny si uvarte podľa návodu v slanej vode. Zeleninu si očistite a nakrájajte na kocky. Ak ste FODMAP pozitív, z jarnej cibuľky použite len zelenú časť. Syr/tofu si nakrájajte na kocky. Vajíčka uvarte a nakrájajte. Všetko zmiešajte vo veľkej mise, osoľte, okoreňte a premiešajte. Do menšej misky si zmiešajte kyslú smotanu s lyžičkou horčice, soľou a korením, a ak používate, pridajte vegánsku majonézu. Touto zmesou prelejte pripravené cestoviny so zeleninou a poriadne premiešajte.
V sezóne špargle, keď je čerstvá, jemne si ju opečte na panvici postriekanej olivovým olejom, alebo s troškou prepusteného masla a pridajte k šalátu.