Tento recept sa dá luxusne pripraviť aj vo FODMAP verzii – nepoužite cesnak a cibuľu, môžete ale použiť olivový olej s cesnakovou príchuťou (do striekacej fľasky na olej si dajte 4 strúčiky čerstvého cesnaku a zalejte olivovým olejom). Ak máte problém s kazeínom, vymeňte parmezán za vegánsky syr.
50 min
INGREDIENCIE:
55 g indiánska ryža (nevarená) napr. LAGRIS
½ strúčik cesnak / FODMAP nepoužite
½ x stredne veľká cibuľa / FODMAP nepoužite
1 ks mrkva
1 ks rajčiny
½ x priemerný kus zeler buľvový
½ miska ľadový šalát
1 ČL olivový olej
2 x ks vaječný bielok
8 ČL parmezán
soľ, majoránka, korenie
POSTUP PRÍPRAVY:
Ryžu popražte na oleji a dajte variť v osolenej vode na 20 minút spolu s nakrájanou cibuľou, zelerom, nastrúhanou mrkvou a majoránkou (podľa chuti). Uvarenú zmes premiešajte s vaječným bielkom a preložte do zapekacej misy. Posypte syrom. Dajte zapiecť na cca 5min, kým sa syr neroztečie.
Na tanier položte listy šalátu, kopček zapečenej ryže, obložte pokrájanými paradajkami, posypte prelisovaným cesnakom, ktorý však môžete pridať do ryže aj počas varenia.