Zeleninový nákyp s indiánskou ryžou

Tento recept sa dá luxusne pripraviť aj vo FODMAP verzii – nepoužite cesnak a cibuľu,  môžete ale použiť olivový olej s cesnakovou príchuťou (do striekacej fľasky na olej si dajte 4 strúčiky čerstvého cesnaku a zalejte olivovým olejom). Ak máte problém s kazeínom, vymeňte parmezán za vegánsky syr.

 

50 min

 

INGREDIENCIE:

55 g indiánska ryža (nevarená) napr. LAGRIS

½ strúčik cesnak / FODMAP nepoužite

½ x stredne veľká cibuľa / FODMAP nepoužite

1 ks mrkva

1 ks rajčiny

½ x priemerný kus zeler buľvový

½ miska ľadový šalát

1 ČL olivový olej

2 x ks vaječný bielok

8 ČL parmezán

soľ, majoránka, korenie

 

POSTUP PRÍPRAVY:

Ryžu popražte na oleji a dajte variť v osolenej vode na 20 minút spolu s nakrájanou cibuľou, zelerom, nastrúhanou mrkvou a majoránkou (podľa chuti). Uvarenú zmes premiešajte s vaječným bielkom a preložte do zapekacej misy. Posypte syrom. Dajte zapiecť na cca 5min, kým sa syr neroztečie.

Na tanier položte listy šalátu, kopček zapečenej ryže, obložte pokrájanými paradajkami, posypte prelisovaným cesnakom, ktorý však môžete pridať do ryže aj počas varenia.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.