Skvelé na rýchlu večeru, či studený obed do práce. Vo FODMAP verzii vynechajte cesnak, alebo ho nahraďte olejom s cesnakovou príchuťou.
50min
INGREDIENCIE:
150 g šošovica červená
1 strúčik cesnak / lowFODMAP nepouži
jarná cibuľka – len zelená časť
140 g tofu biele napr. Lunter
3 ČL olivový olej (15 g)
soľ, korenie, bylinky
POSTUP PRÍPRAVY:
Uvarte šošovicu podľa návodu. Nechajte ju poriadne odkvapkať a zmiešajte ju s rozdrobeným tofu, nadrobno nakrájanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, olejom. Ak netolerujete cesnak, vynechajte ho a namiesto olivového oleja klasického použite cesnakový olivový olej. Chuť bude unikátna. Na dochutenie pridajte kurkumu, chilli, čierne mleté korenie, soľ, nasekanú petržlenovú vňať. Ak by sa vám zdala zmes riedka, môžete pridať za lyžicu strukovinovej (cícerovej) múky. Vytvarujte guľôčky vo veľkosti golfovej loptičky, stlačte ich jemne v dlaniach do tvaru burgru a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvrchu ich potrite trochou oleja a pečte pri 200 stupňoch približne 20 až 25 minút.
Podávajte v kváskovej žemli s čerstvou zeleninou, horčicou a plátkom cheddaru.