Citrónovo tvarohový cheesecake

 

Upečte si ho v sobotu, aby ste v nedeľu mali čo ku káve so susedkou. Ľahký, svieži, rýchly a príjemne voňavý citrónový koláčik pre každú príležitosť. Citrón môžete hocikedy zmeniť za pomaranč a máte opäť iný koláčik.

 

15min príprava/40min pečenie

 

INGREDIENCIE:

korpus potrebuje:

1 bal bezlepkové sušienky

100g bezlakto maslo

plnka si pýta:

3ks kyslá smotana bezlakto

2vaničky bezlakto tvaroh

1ks bio citrón

2PL cukor

4ks celé  vajíčka

2ks žĺtky

5PL hladká múka ryžová

štipka soli

 

POSTUP:

Pomelte si sušienky v mixéri a maslo rozpustite. V miske zmiešajte rozdrvené sušienky s maslom, premiešajte a presypte hmotu do tortovej formy, ktorej dno ste vystlali pečiacim papierom. Utľapkajte si korpus z tejto zmesi tak, že sa pokúste mať všetko rovnakej hrúbky a vytiahnite kraje cca 2-3cm. Dajte upiecť na 10min pri teplote 180st.

 

Zatiaľ si umyte citrón, prelejte ho vriacou vodou a postrúhajte kôru na jemno. V miske zmiešajte kyslú smotanu, tvaroh, cukor, vajíčka so žĺtkami, citrónovú kôru. Ak miešate s mixérom, miešajte na najnižšej rýchlosti. Pomaly vmiešajte ryžovú múku so štipkou soli.

 

Upečený korpus vyberte z trúby, vylejte naň citrónovú zmes a vráťte do trúby celý koláč. Pečte pri teplote 150st cca 40-50min. Okraje koláča majú byť pekne hnedé a stred koláča sa po upečení má “hýbať” ako huspeninka. Koláč musí poriadne vychladnúť na linke a po vychladnutí ho šupnite do chladničky. Najlepší je keď si poleží v chladničke cez noc.

 

Vrch koláča ozdobte podľa ľubovôle a chuti a užívajte si tú sviežu, citrónovú chuť.

 

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.