Hlivový hrniec

Hliva ústricová je veľmi chutná a extra zdravá potravina, ktorú by každý FODMAP “trpiteľ” mal zaviesť do svojho jedálnička. Ja ju robievam často, na mnoho spôsobov a jeden veľmi obľúbený recept na “eitopf” je tu. Môžete si popridávať podľa chuti a možností zeleninu mrazenú alebo čerstvú, keď zmes zmiešate s uvarenou quinoou, dostanete parádne rizotko.

 

20min

 

INGREDIENCIE:

500g hliva ústricová

2 batáty

250g vareného/sterilizovaného cíceru

ryžová smotana

soľ, korenie, ghee maslo

vegánsky syr/parmezán

 

POSTUP:

Hlivu ustricovú si očistite a nakrájajte na rezance. Batáty si ošúpte a nakrájajte na malé kocky, prípadne len poriadne očistite a nakrájajte aj so šupkou. Na wokovej panvici si zohrejte prepustené maslo ghee, prípadne olivový olej a hlivu na nej opražte cca 3min. Podlejte vodou, osoľte, okoreňte a nechajte cca 7min podusiť na miernom plameni. Pridajte nakrájané batáty, podlejte vodou tak, aby boli prekryté aj batáty a nechajte dusiť cca 13 min. Na konci pridajte cícer. Premiešavajte a ak sa voda vyparila, podlejte tak, aby sa pokrm nepripálil. Keď sú batáty mäkké a začínajú sa jemne rozpadať, prilejte smotanu, nechajte prejsť varom a podávajte s nastrúhaným vegánskym syrom. Ak tolerujete, môžete použiť trošku strúhaného parmezánu.
Podávajte s kúskom kváskového chleba, uvarenou quinoou alebo ryžou.

Nezabudnite na čerstvý šalát a zeleninu, vlákniny nikdy nie je dosť 🙂

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.