Prečo sa nenechať napáliť testami na potravinovú intoleranciu, tzv. IgG testami
Sú totiž absolútne nespoľahlivé. Túto tému vnímam ako problém sliepky a vajca. Vznikli testy na potravinové intolerancie preto, lebo toľko ľudí nimi trpí, alebo toľko ľudí tvrdí, že nimi trpí po tom, ako sa nechali otestovať? Kde je pravda a ako to celé funguje?
Intolerancie
Obzrite sa okolo seba s otvorenými očami a načúvajúcimi ušami a zistíte, že každý tretí človek, ktorého poznáte, nemôže z rôznych dôvodov konzumovať niektorú z bežných potravín. Hnačky, nafukovanie, akné, vyrážky, hlieny, kašeľ. Ľudia majú milión problémov a prirodzene hľadajú ich pôvod všade možne, v prvom rade asi v trávení a strave. Ak je ich stav len po konzumácii, napríklad, čokolády, vedia si to odsledovať jednoducho a prípadne tú čokoládu z jedálnička vylúčiť. Niektorým sa to nechce robiť a hoc vedia, že im čokoláda nerobí dobre, dajú si ju. A potom dobrovoľne týždeň riešia následky.
Ale čo ak si neviete vo svojom jedálničku nájsť potravinu, ktorá Vám nerobí dobre? Čo ak proste nemáte zmysel pre vnímanie zmien v tele, alebo máte problémy stále a dlhodobo a neviete ako hľadať? Čo ak vám niekto ponúkne jednoduchý test na intolerancie, ktorý si môžete, dokonca, kúpiť v lekárni za pár eur?
Alebo ste sa možno stretli s doporučením na finančne nákladné testovanie potravinových intolerancií cez zdravotnícke laboratórium, ktoré neprepláca žiadna poisťovňa a musíte si to zacvakať zo svojej peňaženky. A bavíme sa rádovo o stovkách eur. Vyhodených, bohužiaľ, do vzduchu!
Má to zmysel?
V posledných rokoch máme k dispozícii rôzne domáce testy na potravinové intolerancie a mnohé súkromné ambulancie, alebo nezdravotnícke zariadenia a laboratória, ktoré vám zaručene otestujú potravinovú alergiu, či intoleranciu. A je ich ako húb po daždi. Čo tam po tom, že gastroenterológ, alebo alergológ nič nezistili a keď sa ich spýtate na IgG testy, tak dostanú okamžitú vyrážku, červeň do tváre a spustia na vás spŕšku nepekných slov, z ktorých pochopíte, že asi tu niečo nesedí.
Ale keďže mi lekár nič nezistil, idem hľadať ďalej, po svojej linke, poviete si v duchu. Domáci test, alebo “zaručený” laboratórny, drahý test, mi potvrdil, čoho som sa obával. Som intolerantný na mlieko, vajce, ryby, lepok, paradajky aj jablká! Končím s týmito potravinami a začína peklo pri nakupovaní potravín, varení a stravovaní sa.
Och ja chudák, nemôžem si dať tú vynikajúcu bagetu, musím žuť ryžové chlebíčky…”Konečne som všetko pochopil a už žiadnemu lekárovi neverím!” povie si zúfalý človek a pustí sa do samoliečby.
Nebojte sa, aj my sme tiežnaleteli a test si urobili všetci v rodine.Aj tí, ktorí nemali vôbec žiadne problémy. Predstavte si, aj keď niekto žiadny problém nemal, aj tak mu v teste vyšli rôzne údajné „intolerancie“. A išli sme do tzv. eliminačnej diéty. Obmedzili sme všetko to, čo nám vyšlo ako intolerantné. Niekto sa začal cítiť lepšie, niekto horšie a niekto stále rovnako. Poctivo sme držali eliminačnú diétu 3 mesiace. To je už doba, za akú by sa výsledok úpravy stravovania mal zlepšiť. No a teda výsledok nebol nič moc.
Poďme sa na problém pozrieť s troškou odbornosti a nadhľadu
V prvom rade si opäť pripomeňme, aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou.
Keďže budeme narábať s pojmom „imunoglobulín“, najprv sa pokúsim v úplnej skratke vysvetliť, čo tie imunoglobulíny vlastne sú. Imunoglobulíny (iným slovom protilátky) sú bielkoviny schopné naviazať sa na antigén nachádzajúci sa na povrchu patogéna a dopomôcť k jeho zničeniu. Imunoglobulíny vytvárajú špecializované biele krvinky ako reakciu na stretnutie s cudzorodou látkou (čo sú napríklad baktérie, vírusy, parazity). Napríklad aj keď vám testujú, či ste, alebo ste boli nakazení koronavírusom, tiež vám merajú niektorý typ protilátok, ktoré vo vašom tele vznikli ako reakcia na vírus. Poznáme 5 skupín protilátok, ale pri potravinových alergiách a intoleranciách sú dôležité dva typy, a to IgE a IgG!
IgE reakcie
Potravinové alergie sú reakcie na proteíny. Delia sa na vyvolané imunogobulínom E na okamžité „IgE reakcie“, oneskorené „non- IgE“ reakcie a potom reakcie zmiešané.
Imunoglobulín IgE nás chráni pred parazitmi, ale je aj zodpovedná za prudké alergické reakcie. Okamžité IgE reakcie sú tie, z kategórie nebezpečných, ako okamžité zvracanie, opuch hrdla, alebo dokonca aj život ohrozujúci anafylaktický šok. Tento typ alergie vám presne vie určiť vyšetrenie u alergológa.
on- IgE reakcie môžu spôsobiť lokalizované reakcie (na koži) alebo všeobecné, ktoré sú väčšinou gastrointestinálnej, alebo dermatologickej povahy. Tieto sa už diagnostikujú ťažšie. Niektoré z týchto non-IgE reakcií nazývame potravinovými intoleranciami. Tiež existujú reakcie zmiešané IgE a non-IgE, napríklad ekzém.
Okrem reakcií vyvolaných IgE existuje ešte ďalší rad reakcií na jedlo, ktoré sa tiež nazývajú potravinovými intoleranciami. Jednoducho termín potravinová intolerancia sa v súčasnosti používa na označenie akejkoľvek nepriaznivej reakcie tela na jedlo.
IgG reakcie
IgG protilátky predstavujú 75 % všetkých protilátok v našom tele. Ak niekde vidíte pojem „testy na potravinové intolerancie“, tieto testujú imunuglobulín G (IgG).
Prítomnosť IgG protilátok v krvi vypovedá o tom, či sme sa už boli cudzorodej látke vystavení. Treba si uvedomiť, že pre telo je všetko cudzie okrem jeho vlastných buniek, teda aj potraviny, ktorými sa živíme. IgG protilátky značia expozíciu potravinou, nie alergiu.
Test na IgG protilátky vám ukáže, čo ste nedávno, alebo často jedli.
Neexistuje žiadna spojitosť medzi výsledkom IgG testu a možnosťou konzumácie nejakej potraviny. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že IgG môže značiť práve TOLERANCIU voči nejakej potravine, nie intoleranciu. A keďže chýba odborné spojenie, IgG testy sa v odbornej obci nepovažujú za preukázateľne spoľahlivú možnosť diagnostiky potravinových intolerancií.
Zatiaľ teda nie je možné používať aktuálne IgG testy za relevatné v diagnostike potravinových, či iných intolerancií.
Samozrejme, ak trpíte problémami rôzneho charakteru a pripisujete ich strave, je prirodzené, že sa snažíte nájsť zdroj problému. Vzhľadom k tomu, že tieto domáce testy alebo testy v rôznych „poradenských centrách“ vysoko pravdepodobne nie sú efektívne, nenechajte sa zbytočne zavádzať a nepripíšte okamžite svoje problémy výsledku z takéhoto testovania. Používajte zdravý rozum a pokúste sa odsledovať si, či vám eliminácia danej potraviny skutočne pomohla a problém vyriešila. Nezmenili ste zároveň aj niečo iné v živote, čo vám mohlo pomôcť k lepšiemu stavu? Nie ste v prílišnom strese? Neprekonali ste v nedávnej minulosti antibiotickú liečbu? Stravujete sa zdravo? Hýbete sa? Čítate etikety na potravinách a ich zloženie? Máte v strave dostatok čerstvej zeleniny a ovocia?
Skúste hľadať okamih, kedy sa “problémy” spustili a hľadajte čo môže byť ich príčinou.
Ak žiadnymi problémami netrpíte, tak si myslím, že je dokonca úplne zbytočné tieto testy podstupovať a riadiť sa ich výsledkami. Viac si ublížite, ako pomôžete.
Ako príklad môžeme použiť diagnózu s názvom gastroezofageálny reflux, ktorá je tiež spojená s pocitom dyskomfortu hlavne v oblasti žalúdka a pažeráku, ale často sa prejavuje kašľaním. Tento môže a nemusí byť spôsobený s alergiou, či intoleranciou na jedlo. Hlavnou príčinou zvyšujúceho sa výskytu gastroezofageálneho refluxu je skôr nesprávny životný štýl: málo pohybu, obezita, dlhé vysedávanie (aj na záchode), príliš tesné oblečenie priliehajúce na brucho a trup, nesprávna kozumácia jedla (pitie vody počas jedenia), množstvo cukru v strave. To všetko spôsobí, že obsah žalúdku sa dostáva tam kde nemá a vyvoláva nepríjemné pocity. Vy uvedené symptómy môžete pripísať potravinovej intolerancii, ktorú vám potvrdí nesprávny výsledok domáceho testu a následne úplne zbytočne vylúčite zo svojho jedálnička zdravú potravinu, ktorá vám v skutočnosti žiadny problém nespôsobuje.
A neodstránite zlé návyky a je vám stále nič-moc.
Ak vás zaujíma viac táto téma, národná Kanadská televízia CBC News o nej spracovala zaujímavú reportáž, ktorá bola inšpiráciou k napísaniu tohto článku:http://bit.ly/IgGfoodintolerancevideoCA
Výsledok?
Tak čo, idete vyhodiť peniaze za test na potravinové alergie, alebo navštívite lekára a začnete skutočne hľadať potraviny, ktoré vám spôsobujú problémy?
Zdroje:
Imunoglobulíny: https://paulenova.blog.sme.sk/c/495836/o-protilatkach-a-nielen-o-ich-funkcii-v-boji-proti-infekcii.html
Imunoglobulíny IgG: https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/podtriedy-imunoglobinov-igg-teoria-vyuzitie-v-praxi
Gastroezofageálny reflux: http://www.allergyclinic.co.nz/gastroesophageal-reflux-disease-gerd-and-allergies)