Jablkové pšenáky

pšeno, jáhly, muffiny, koláč, raňajky, desiata, jedlo, recept, fit, ibs, ibd

 

Ak máte jeseň spojenú s chuťou a vôňou jabĺk a škorice, tak si spravte jednoduché muffiny z pšena a jabĺk. Ja robiem tento postup v rôznych tvaroch, niekedy muffiny, niekedy koláčik, niekedy guličky, ako sa mi chce hrať a vždy je to super forma desiaty, olovrantu ale aj raňajok. Pozor však na jablko, obsahuje FODMAP – fruktózu a sorbitol. Preto ak nemáte odskúšané, čo tieto FODMAP s vami urobia, jablko v recepte vynechajte.

 

10min príprava/35min pečenie

 

INGREDIENCIE:

1 hrnček neuvareného pšena

2 hrnčeky vody

100ml rastlinného mlieka

2-3 jablká

1 kelímok bezlaktózového tvarohu

3 vajíčka

1PL mletej škorice

1/2 sáčku prášku do pečiva

2PL cukru/medu (podľa individuálnej tolerancie fruktózy)

 

POSTUP:

Pšeno si uvarte tak, že v sitku ho prelejte vriacou vodou (stiahnete horkú chuť), dajte do hrnca a na miernom ohni s vodou povarte do zmäknutia. Ja dávam vždy štipku soli, vytiahne to chuť. Keď sa minie voda, prilejte rastlinné mlieko a stále na miernom ohni povarte tak, aby sa mlieko vstrebalo do pšena. Toto je najzdĺhavejšia časť receptu, teraz už to bude brnkačka.

 

Jablká si nastrúhajte aj so šupkou na hrubšom strúhadle. Vyžmýkajte ich zo šťavy. Uvarené pšeno nechajte vychladnúť, pridajte nastrúhané jablká, tvaroh, vajíčka, škoricu, prášok do pečiva a sladidlo, ktoré preferujete. Pekne premiešajte do kompaktnej hmoty. Ak máte čas a chuť, oddeľte si vajíčka na žĺtka a bielka, primiešajte do zmesi len žĺtka a z bielok vyšľahajte sneh. Ten potom na konci jemne vmiešajte do pripravenej zmesi. Koláčik či muffiny budú nadýchané a vláčne.

 

Ale pokojne ak nestíhate, alebo sa vám proste nechce, tak len všetko zmiešajte dokopy, dajte do vymastenej formy a pečte na cca 180st približne 35min.

 

Moje baby si tento koláčik polievajú jablkovým pyré a roztopenou 85%nou čokoládou 🙂 Posypte orieškami a ňuňu dezert je na svete!

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.