Kapustová polievka

 

Klasická kapustnica na vianoce je “no go”.  Ak už ste navnímali svoje telo a jeho tráviace ťažkosti, tak to asi plne chápete a rešpektujete. Ak si ale chcete aj napriek citlivému tráveniu vychutnať vianočnú klasiku, spravíme si takú maličkú “odrbávačku” a urobíme si kapustovú polievku s troškou kyslej kapusty, aby sme si priblížili chuť tradičných vianoc. Lebo ak zvládnete dať v jednej porcii 20g kyslej kapusty a máte ju doma, čiže viete, že neobsahuje žiadne konzervanty, tak by mala byť pre každého bezpečná a zjediteľná. Ak ste na začiatku svojej lowFODMAP cesty, tak bez kyslej kapusty 🙂

 

cca 40min

 

INGREDIENCIE:

1 hlávka bielej kapusty

1 hrnček kyslej kapusty (len domáca, kvalitná)

1 hrnček vody z kyslej kapusty

2 mrkvy

1 biela paprika

1 jarná cibuľka (len zelená časť)

ghee maslo

soľ, korenie, zeleninová zmes na ochutenie, bobkový list

 

POSTUP:

 

Zeleninu si očistite a nakrájajte. Kyslú kapustu tiež pokrájajte, naša býva taká dlhá 🙂 Jarnú cibuľku si opražte na ghee masle, pridajte všetku zeleninu a orestujte. Zalejte vodou tak, aby bola všetka zelenina zakrytá. Osoľte, okoreňte, prihoďte bobkový list. Povarte cca 20min.

 

Prilejte vodu z kyslej kapusty a nechajte prevrieť.

 

A môžete podávať s kyslou smotanou, buď bezlaktózovou, alebo kokosovou či sójovou kyslou. Nie je to úplne kapustnicová chuť, ale ako bezpečná verzia senzačné 🙂 Ja si vždy poviem, že som nemusela mať vôbec žiadnu kapustnicu, takže som vďačná :-))

A len jeden tanier za deň, pre istotu 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.