Ak chcete bezpečne mlsať počas vianočných sviatkov, tak si pripravte na začiatku decembra kváskové perníčky, zatvorte ich do škatule a na Vianoce vytiahnite a mlsajte. Pozor dajte len ak viete, že netolerujete med, vtedy ho tam nedajte a nahraďte ho javorovým či ryžovým sirupom. Mnoho IBS a IBD pacientov však po čase zistí, že určité množstvo medu je v poriadku, tak si to skúste, aby ste vedeli, čo vaše trávenie zvládne.
Tri-dva-jeden….štartujeme s Karolom (môj kvások:-))
príprava cesta 10min/ odležanie 24h/ pečenie 15min
INGREDIENCIE:
120g medu (pokojne vymeňte za javorový alebo ryžový sirup)
60g ghee/bezlaktózové maslo
1 ČL sóda bikarbóna
2 PL ražného kvásku
3 ČL karobového prášku
400g hladkej špaldovej múky
50g cukor (môžete vynechať)
1 PL škorica
1 PL perníkové korenie (ja dávam celé balenie, proste milujem tú chuť a vôňu)
2 vajíčka
POSTUP:
Trstinový cukor si zomeľte, ghee/maslo rozpustite. Ja to robím tak, že si v hrnčeku rozpustím gheečko/maslo, doňho dám cukor, med a spolu ich vymiešam. V miske zmiešam všetky ostatné ingrediencie, pridám zmes gheečka/masla a medu a poriadne vypracujem rukou na pekné, kompaktné cesto. Nechám odležať niekde kde je chladnejšie (mám takú chladnejšiu kúpeľňu) 20-24h. Do chladničky nedávajte, zastavíte fermentáciu.
Potom už len vyvaľkajte cesto, vykrajujte perníčky a pečte na 180st cca 10min, sledujte si, nech sa nespečú. Ja to mám tak, že keď začnú voňať, vyberám z trúby. Nesmú byť okraje tmavohnedé, vtedy už budú perníčky moc prepečené a tvrdé. Ak sa vám takto podaria tvrdé, tak do plechovej nádoby, kde ich uskladňujete, dajte na polovicu prekrojené jabĺčko a zatvorte perníčky s jabĺčkom. Krásne zmäknú 🙂