Kokosky

kokos, kokosky, vianoce, pecenie, fodmap, lowfodmap, ibs, ibd

 

Ak milujete kokos, za tieto kokosky budete milovať mňa. Dajú sa robiť ako vianočné pečivo, ale aj ako pochúťka do desiatovníkov, či na oslavu. A sú jednoduché, fakt jednoduché.

 

7min príprava cesta/10min pečenie

 

INGREDIENCIE:

300g hladkej ovsenej múky (prípadne mixnite ovsené vločky, skúste ale čo najhladšie)

50g kokosovej múky

130g strúhaného kokosu

100g trstinového cukru

1 ČL prášok do pečiva

1 vajce

150g bezlakto masla

tmavá čokoláda, ideálne 70% a viac

 

POSTUP:

Suché ingrediencie si zmiešame v jednej miske spolu so štipkou soli. Cukor si zomelte na prášok a primiešajte do zmesi. Ak nemáte kokosovú múku, netrápte sa, pokojne pridajte 50g múky akú dávate do koláčikov. Niekedy robievam aj z ryžovej, vyberte ale celozrnnú hladkú ryžovú.

Maslo si rozpustite a nechajte prechladnúť. Primiešajte vajíčko a maslo do suchej zmesi a vypracujte cesto. Nechajte odležať v chladničke.

Na plech si rozprestrite pečiaci papier a zo zmesi vytvarujte rovnako veľké gulôčky. Tie ukladajte pekne vedľa seba s rozostupmi a každú trošičku pritlačte. Pečte na 180-200st cca 10min, keď sú upečené, krásne chytia svetlohnedú farbu.

 

Vychladnuté kokosky namáčajte jednou stranou do čokolády, fantázii sa medze nekladú. Niekedy namočím kúsok vŕšku a sypnem strúhaným kokosom 🙂

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.