Ďumbierovica

 

Aj vy v zime milujete teplé a jemne štipľavé polievočky ako hlavné jedlo? Táto mrkvovo-zázvorová mňamka sa nedá prestať jesť, obvykle navarím plný hrniec a ak mi ostane na druhý deň, tak som si poctivo strážila pol hrnca pred nočnými jazdcami.

 

25min

 

INGREDIENCIE:

5 väčších mrkiev

polovica zázvorového koreňa

1 PL ghee maslo

ryžová smotana na varenie (môžete dať pokojne klasickú na varenie ak nemáte problémy s bruškom)

soľ, korenie, sušený zázvor, chilli

 

POSTUP:

Mrkvu si očistite a nakrájajte na malé kolieska. Ghee rozpustite v hrnci a jemne opražte minútku-dve mrkvičky. Zalejte vodou, osoľte, okoreňte a pridajte očistený a nastrúhaný zázvor. Ak máte radi pikantné, pridajte trošku chilli.

Ja zvyknem pridať polovicu PL sušenej zeleninovej zmesi z DM, je v nej však aj cibuľa, tak ak viete, že trošku cibule zvládnete, použite tiež. Ak netolerujete ani vôňu cibule, tak to neskúšajte a varte bez zeleninovej zmesi.

 

Keď je po cca 10min varenia mrkva mäkká, rozmixujte polievku ponorným mixérom a pridajte smotanu. Nechajte prevrieť a prípadne dochuťte sušeným zázvorom.

 

Zvyknem k nej dať hrianku alebo opečené kocky kváskového chlebíka. Neskutočne rozohreje telo. Po takej sánkovačke….

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.