Kurací vývar

kuraci, vyvar, polievka, zaklad, maso, ibs, travenie

 

Klasika, ktorá je pre citlivé trávenie častokrát záchranou. Vždy, keď mi ostane akýkoľvek vývar, mrazím si ho. Používam sáčky na ľadové gule, dobre sa skladuje a pohodlne ho potom používam do varenia.

 

INGREDIENCIE:

2,7 kg kuracích chrbtov alebo kurčaťa nakrájaného na kúsky

1 šálka nakrájaného póru, iba zelené časti

2 stredné mrkvy, vydrhnuté, olúpané

neporušené, nakrájané na 2,5 cm kúsky

2 stredné paštrnáky (225 g), olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky

1 veľký zväzok čerstvej petržlenovej vňate

10 stredných vetvičiek čerstvého tymiánu

6 zrniek čierneho korenia

1 veľký bobkový list

2 čajové lyžičky soli

voda

 

POSTUP:

1. Kurča obrežte od väčšiny tuku, pričom si ponechajte asi 1 šálku (240 ml) tukových kúskov. Umiestnite tuk na dno hrnca s objemom 10 až 12 litrov a varte na miernom, strednom ohni, aby sa tuk roztopil. Môže to trvať niekoľko minút; neponáhľajte sa; len

pomaly roztopte tuk. Pridajte pór a duste na miernom ohni za častého miešania asi 5 minút alebo kým pór nezačne mäknúť, ale nenechajte ho zhnednúť. Do hrnca vložte mrkvu, paštrnák, petržlen, tymián, korenie, bobkový list a soľ, potom pridajte kuracie mäso.

2. Pridajte vodu, aby ste zakryli obsah hrnca asi o 3 cm. Hrniec prikryte a nechajte variť na strednom ohni; znížte teplotu a na miernom ohni varte 3 hodiny. Odstráňte všetok tuk alebo penu, ktoré vystúpia nahor počas prvej pol hodiny varenia. Občas skontrolujte a v prípade potreby pridajte vodu, aby všetky tuhé ingrediencie zostali ponorené. Vždy prilievajte studenú vodu.

3. Keď je vývar hotový, prelejte cez sitko s jemným drôteným pletivom do čistého hrnca alebo nádoby a tuhé časti odložte bokom (pozri Tipy). Nechajte vývar vychladnúť na izbovú teplotu, potom ho nechajte cez noc v chladničke. Odstráňte všetok tuk z povrchu a potom rozdeľte vývar do vzduchotesných nádob. Zistili sme, že množstvá zodpovedajúce 1 šálke (240 ml) a 2 šálkam (480 ml) sú najpraktickejšie. Zásoba vývaru môže byť chladená až 3 dni v chladničke, alebo zmrazená až 6 mesiacov.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.