Klasika, ktorá je pre citlivé trávenie častokrát záchranou. Vždy, keď mi ostane akýkoľvek vývar, mrazím si ho. Používam sáčky na ľadové gule, dobre sa skladuje a pohodlne ho potom používam do varenia.
INGREDIENCIE:
2,7 kg kuracích chrbtov alebo kurčaťa nakrájaného na kúsky
1 šálka nakrájaného póru, iba zelené časti
2 stredné mrkvy, vydrhnuté, olúpané
neporušené, nakrájané na 2,5 cm kúsky
2 stredné paštrnáky (225 g), olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky
1 veľký zväzok čerstvej petržlenovej vňate
10 stredných vetvičiek čerstvého tymiánu
6 zrniek čierneho korenia
1 veľký bobkový list
2 čajové lyžičky soli
voda
POSTUP:
1. Kurča obrežte od väčšiny tuku, pričom si ponechajte asi 1 šálku (240 ml) tukových kúskov. Umiestnite tuk na dno hrnca s objemom 10 až 12 litrov a varte na miernom, strednom ohni, aby sa tuk roztopil. Môže to trvať niekoľko minút; neponáhľajte sa; len
pomaly roztopte tuk. Pridajte pór a duste na miernom ohni za častého miešania asi 5 minút alebo kým pór nezačne mäknúť, ale nenechajte ho zhnednúť. Do hrnca vložte mrkvu, paštrnák, petržlen, tymián, korenie, bobkový list a soľ, potom pridajte kuracie mäso.
2. Pridajte vodu, aby ste zakryli obsah hrnca asi o 3 cm. Hrniec prikryte a nechajte variť na strednom ohni; znížte teplotu a na miernom ohni varte 3 hodiny. Odstráňte všetok tuk alebo penu, ktoré vystúpia nahor počas prvej pol hodiny varenia. Občas skontrolujte a v prípade potreby pridajte vodu, aby všetky tuhé ingrediencie zostali ponorené. Vždy prilievajte studenú vodu.
3. Keď je vývar hotový, prelejte cez sitko s jemným drôteným pletivom do čistého hrnca alebo nádoby a tuhé časti odložte bokom (pozri Tipy). Nechajte vývar vychladnúť na izbovú teplotu, potom ho nechajte cez noc v chladničke. Odstráňte všetok tuk z povrchu a potom rozdeľte vývar do vzduchotesných nádob. Zistili sme, že množstvá zodpovedajúce 1 šálke (240 ml) a 2 šálkam (480 ml) sú najpraktickejšie. Zásoba vývaru môže byť chladená až 3 dni v chladničke, alebo zmrazená až 6 mesiacov.