Pri kváskovaní vždy dodržujte časy fermentácie, aby sa spotrebovali fruktány prítomné v každej obilnine a častokrát spôsobujúce nepohodlie v trávení. Toto je môj obľúbený recept na rožteky, buchtičky, slimáčiky, pletienky – tvar je len na vás.
INGREDIENCIE:
Rozkvas:
200g špaldovej múky
200g vody
2PL ražného kvásku
Cesto:
Rozkvas
300g hladkej špaldovej múky
50g celozrnnej špaldovej múky
1 žĺtok
40g roztopeného ghee masla
120g mlieka (ja dávam rastlinné)
1ČL soli
POSTUP:
Rozkvas si zmiešajte a nechajte fermentovať na linke 8-10h pod igelitom.
Zmiešajte rozkvas s ostatnými surovinami a vypracujte jemné, nelepivé cesto. Nechajte kysnúť na linke cca 3h, kým nezdvojnásobí objem v uzatvorenej miske.
Potom si rozdeľte cesto na 12 menších častí, zatočte do guľôčky a nechajte ešte cca 30min podkysnúť. Spracujte si z guličiek tvary aké chcete, buď nechajte guličky, ktoré pred pečením navrchu reznete do kríža, alebo pletienky, či slimáčiky. Uložte na pečiaci papier, zakryte plechom a nechajte ešte hodinku podkysnúť.
Pred pečením potrite rozmiešaným vajíčkom, posypte semienkami či korením.
Pečte cca 20min na 220st, ideálne ak dáte nahriať plech do trúby a presuniete pečivo na pečiacom papieri rovno na rozohriaty plech v trúbe, ako keď pečiete kváskový chlebík. Pekárensky sa tomu hovorí, že “nasádžete” do pece.
Pečivo je upečené ak má krásnu jantárovú farbu, striehnite si čas, každá trúba pečie inak.