Kváskové pečivo

 

Pri kváskovaní vždy dodržujte časy fermentácie, aby sa spotrebovali fruktány prítomné v každej obilnine a častokrát spôsobujúce nepohodlie v trávení. Toto je môj obľúbený recept na rožteky, buchtičky, slimáčiky, pletienky – tvar je len na vás.

 

INGREDIENCIE:

Rozkvas:

200g špaldovej múky

200g vody

2PL ražného kvásku

 

Cesto:

Rozkvas

300g hladkej špaldovej múky

50g celozrnnej špaldovej múky

1 žĺtok

40g roztopeného ghee masla

120g mlieka (ja dávam rastlinné)

1ČL soli

 

POSTUP:

Rozkvas si zmiešajte a nechajte fermentovať na linke 8-10h pod igelitom.

Zmiešajte rozkvas s ostatnými surovinami a vypracujte jemné, nelepivé cesto. Nechajte kysnúť na linke cca 3h, kým nezdvojnásobí objem v uzatvorenej miske.

 

Potom si rozdeľte cesto na 12 menších častí, zatočte do guľôčky a nechajte ešte cca 30min podkysnúť. Spracujte si z guličiek tvary aké chcete, buď nechajte guličky, ktoré pred pečením navrchu reznete do kríža, alebo pletienky, či slimáčiky. Uložte na pečiaci papier, zakryte plechom a nechajte ešte hodinku podkysnúť.

Pred pečením potrite rozmiešaným vajíčkom, posypte semienkami či korením.

Pečte cca 20min na 220st, ideálne ak dáte nahriať plech do trúby a presuniete pečivo na pečiacom papieri rovno na rozohriaty plech v trúbe, ako keď pečiete kváskový chlebík. Pekárensky sa tomu hovorí, že „nasádžete“ do pece.

 

Pečivo je upečené ak má krásnu jantárovú farbu, striehnite si čas, každá trúba pečie inak.

 

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu.

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.