Opekaná ryža s cícerom

ryža, cícer, opekaná, fodmap, lowfodmap, zelenina, fit, večera

 

Všetci milujeme tento obed, či večeru. Ja preto, lebo ju uvarím rýchlo a bez státia pri hrncoch. Ostatní preto, lebo si k nej vedia dať čo len chcú a ryža je láska 🙂

 

15min

 

INGREDIENCIE:

500g ryža jasmínová/natural

1 cícer v konzerve, alebo v skle

mrazená zelenina

cherry paradajky

petržlenová vňať/pažítka

1ČL kurkuma

2ČL červená paprika sladká

1/2ČL zázvor sušený

soľ, korenie

repkový olej/ghee maslo

 

POSTUP:

Uvarte si ryžu do mäkka. Vo woku alebo vo veľkej panvici si rozohrejte olej/ghee a na miernom ohni poopekajte všetko korenie. Ak milujete pikatné, tak si pokojne pristrúhnite chilli. Pozor, nesmie sa vám to spáliť.

Po cca 5min miešania a opekania korenia pridajte dobre odkvapkaný cícer, ktorý ste zliali z konzervy či zo skla a poriadne premyli v čistej vode (zbavíte sa FODMAPsov). Poopekajte ho za stáleho miešania, ja nechávam cca 6min. Potom pridajte mrazenú zeleninu a spolu pekne poduste cca 10min. Keď je zelenina príjemne chrumkavá, ale už podusená, vypnite oheň a primiešajte uvarenú ryžu. Nakrájajte čerstvú zeleninu podľa chuti, môžete dať cherry paradajky, niekedy nakrájam aj zelený šalát a primiešam do teplej ryžovo-zeleninovej zmesi. Posypte nakrájanou pažítkou či petržlenovou vňaťou.

 

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.