Ovseno-orechový koláč

 

Tento jednoduchý koláčik si môžete pripraviť vo viacerých variantách. Namiesto orieškov skúste pridať sušené brusnice. Alebo pridajte kúsky tmavej čokolády. Niekedy ho používam aj ako verziu tortového základu, keď tvorím niečo pre oslávencov. Len zapojte fantáziu a chuťové bunky to spracujú.

 

15min príprava/35min pečenie

 

INGREDIENCIE:

100g jemných ovsených vločiek

2PL celozrnných ovsených vločiek

100g nasekaných orechov (použite pokojne aj zmes rôznych orechov, pri IBS pozor na kešu)

1PL mandľových lupienkov

3 vajíčka

1 bezlaktózový jogurt

2PL cukru

2PL domáceho jahodového džemu

2PL repkového oleja

štipka soli

 

POSTUP:

Zapnite trúbu na 190st, nech sa nahreje.

Zmiešajte si v jednej miske všetky mokré ingrediencie, v druhej miske suché. Dobre premiešajte mokré ingrediencie, malo by to byť riedke (záleží od typu jogurtu), ak sa Vám to zdá moc husté, pokojne prilejte po lyžičkách bezlakto mlieko.

Vmiešajte suchú misku do mokrej a čo najskôr prelejte na plech vystlaný papierom. Pečte cca 30-40min na 190st.

Po dopečení vyberte koláč a nechajte chvíľu odležať a prechladnúť. Ale nenechajte ho moc prechladnúť, ešte by mal byť teplý, keď budete naň natierať jahodový džem, ideálne domáci, vyrobený s obyčajným cukrom.

Vrch koláčika ozdobte obľúbenými (alebo “skladovými”) orechami a užívajte si na raňajky, desiatu alebo olovrant.

 

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.