Palacinky

Palacinky miluje asi každý človek. Je to rýchle, jednoduché, chutné a variabilné jedlo, ktoré sa dá spraviť nasladko, naslano, ako hlavné jedlo aj ako dezert. A dá sa spraviť aj vtedy, ak máte upravené stravovanie, či už pre zdravotné ťažkosti, alebo chudnete. Poďme na FODMAP palacinky sladké.

 

15min

 

INGREDIENCIE:

150ml ryžového (mandľového, kokosového) mlieka
3 vajcia (9 prepeličích)
100g ovsenej múky bez lepku (môžete dať ryžovú)
1PL olivového oleja na varenie
1/2ČL sóda bikarbóna
štipka soli

POSTUP:

V miske si zmiešajte mlieko s vajíčkami a olejom, pridajte múku so sódou bikarbónou a dobre premiešajte. Základné cesto máte a môžete sa rozhodnúť, či pridáte štipku soli, ja dávam aj vtedy, ak robím sladké palacinky, soľ chuť ovsenej múky krásne rozvinie. Ak idete do obedovej verzie naslano, dajte väčšiu štipku soli 🙂
Na palacinkovej panvici pečte palacinky z obidvoch strán, ak máte kvalitnú nelepivú panvicu, nepotrebujete nijaký olej, ten v ceste stačí.
Keď robím obedové palacinky naslano, urobím vždy trošku hrubšie a naplním plnkou (obľúbenú máme podusené šampióny na ghee masle, zelenina aká je v chladničke, ochutené soľou a korením, zaliate ryžovou smotanou), preložím a posypem vegánskym syrom. Ak tolerujete bezlaktózové mliečne produkty, tak šup hocaký bezlaktózový syr 🙂

 

Pri sladkých variantách sa môžete vyhrať s náplňami. Pokojne kombinujte roztopenú tmavú čokoládu s nasekanými orieškami a drobným ovocím, to je u nás top. Alebo si ohrejte drobné ovocie, pridajte sirup/stéviu, vyrobte si taký čerstvý ovocný džemík, pokvapkajte makovým olejom a roztopenou čokoládou, posypte semienkami a lukulský dezert je na svete.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.