Keď nemáte čas variť a máte doma balíček pohánky, tak si pripravíte mega chutný, mega rýchly a výživný obed, či večeru za groš. A naučím vás pripraviť pohánku tak, aby aj vaše bruško spievalo od radosti, nenafukovalo sa a plne rešpektovalo lowFODMAP stravovanie.
20min
INGREDIENCIE:
500g pohánky
500g čerstvých šampiónov (môžete použiť aj konzervované, alebo vymeniť za hlivu)
3 mrkvy (nemusí byť)
1 petržlen (nemusí byť)
1 menšie hokkaido (nemusí byť)
ghee maslo, bylinky, soľ, korenie, parmezán, vegánsky syr
POSTUP:
Pohánku si večer namočte do väčšej misky (zdvojnásobí svoj objem) do čistej vody a nechajte cez noc pracovať. Ráno ju zlejte a prelejte novou vodou. Ak si na ňu počas doobedia spomeniete, pokojne ju ešte raz premyte.
Šampióny si nakrájajte na plátky, zeleninu očistite a pokrájajte na malé kúsky. Vo woku rozpustite ghee maslo, šampióny jemne opečte, pridajte nakrájanú zeleninu, podlejte vodou a nechajte dusiť cca 10-15min. Ochuťte soľou, korením, bylinkami.
Pohánku si zatiaľ zlejte cez sitko a nechajte odkvapkať. Keď bude zeleninová zmes mäkučká a voňavá, prisypte k nej celú pohánku a premiešajte, ohrejte ju spolu so zeleninovou zmesou. Pokojne použite len šampióny či hlivu, alebo len zeleninu, čo chladnička, či záhradka dá. Už viac neduste, pohánka je pripravená.
Takúto pohánkovú zmes si môžete pripraviť ako samostatný obed, vtedy doporučujem posypať troškou parmezánu, či iného (vami tolerovaného) syra. Alebo ju použite ako prílohu k mäsu či rybe.
Pokojne si túto zmes nakrabičkujte a zamrazte, keď ráno vyberiete z mraziaka, na obed v práci len jemne prehrejete a obed ako lusk.
Pridajte si čerstvý zeleninový šalát a vaše trávenie sa vám hlboko pokloní.