Milujem recepty na obed, ktoré si rýchlo zvrtnem večer, hodím do chladničky a ráno len chmatnem krabičku a bežím do práce. A žiadny stres z riešenia obeda, kompromisov a večerných bolestí brucha, lebo práve som nezohnala nič “vhodné” pri mojom senzitívnom trávení. Pozor však pri brokolici, treba hľadať tolerovateľné množstvo, ktoré zvládnete, pri IBS a IBD sa odporúča max 1 porcia brokolicového jedla denne.
10min príprava/45min pečenie
INGREDIENCIE:
1 brokolica – použite len hlávky, bez hlúbov
2 jarné cibuľky (FODMAP len zelené časti)
4 vajíčka slepačie (alebo 10 prepeličích)
2 hrnčeky ovsených vločiek (pokojne dajte pohánkové, bezlepkové)
3 mrkvy (môžete pridať aj inú zeleninu, napr. petržlen, kaleráb)
1 jogurt (bezlaktózový, ovsený, sójový)
štipka soli, korenie
olivový olej cesnakový (cesnakové strúčiky naložené v oleji)
2PL strúhaného parmezánu
POSTUP:
Zeleninu si očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Rozmixujte všetku zeleninu vrátane jarnej cibuľky v mixéri, pokojne môžete nechať aj kúsočky, nemusíte dohladka. Do misky si dajte zeleninovú mixnutú zmes, vajíčka, vločky, jogurt a 2-3 lyžice olivového oleja cesnakového. Poriadne premiešajte, aby zmes získala príjemnú konzistenciu. Osoľte a okoreňte a ešte poriadne premiešajte. Ak tolerujete, primiešajte 2PL strúhaného parmezánu, alebo aj vegánskeho parmezánu.
Pripravte si tortovnicu, alebo okrúhlu zapekaciu misu. Tortovnicu vyložím papierom na pečenie a okraje jemne potriem olejom. Zapekaciu misu si celú pekne natrite olejom, môžete tým cesnakovým.
Zmesou rovnomerne vyplňte nádobu, v ktorej pečiete a šupnite to celé do trúby vyhriatej na 180-200st (každý podľa svojej trúby). Nechajte piecť cca 40-45min, upečené je vtedy, keď vidíte okraje pekne hnedé.
Keď vyberiete slaný koláč z trúby, ešte taký horúci posypte troškou strúhaného parmezánu, či vegánskeho parmezánu, aby sa jemne rozpustil. A ani nemusíte ničím 🙂
Podávajte so zeleninovým šalátom.