Raňajková vášeň

 

Som veľkým milovníkom jednoduchých koláčikov, ktoré sa hodia na raňajky, desiatu aj olovrant. A tiež som milovníkom rebarbory, ktorej mám plnú záhradu. Ideálne je zbierať ju do konca júna, ja si ju mrazím a neskôr používam do koláčov či omáčok. Namiesto rebarbory však môžete v tomto recepte použiť akékoľvek iné ovocie, ktoré máte po ruke, či tolerujete.

 

15min príprava/45min pečenie

 

INGREDIENCIE:

3 hrnčeky ovsených vločiek (FODMAP použite bezlepkové, alebo pohánkové)

4 vajíčka slepačie / 10 prepeličích

400ml jogurtu, ja som použila kokosový

1PL olivového oleja

3PL medu/ryžového sirupu

1ČL sóda bikarbóna

2PL chia semienok/mletého maku

šťava z polovice citróna

ovocie nakrájané na kúsky

 

POSTUP:

Vločky si mixnite na jemno. V miske zmiešajte mokré ingrediencie (vajíčka, jogurt, olej, sirup, šťava citrónová). Pridajte zmixované ovsené vločky, sódu bikarbónu, štipku soli, chia semienka. Dobre premiešajte.

 

Trúbu si predhrejte na 180-200st (každý podľa svojej trúby).

 

Do tortovej formy priemer 25cm dajte na spodok pečiaci papier. Cesto vylejte do formy. Navrh naukladajte nahusto nakrájané ovocie, ktoré tolerujete. Ak idete skúsiť rebarboru, ja ju presypem trstinovým cukrom tak, aby bol každý kúsok obalený a nechám postáť cca 10-15min. Rebarbora pustí šťavu a roztopí sa cukor. Na koláč ju dávam s kúskami cukru, ktorý sa nerozpustil, nebojte, nebude to sladké. Rebarbora je kyslá a ten cukor jej pomôže získať lahodnú chuť. Úžasný je tento koláč s malinami, černicami, čučoriedkami, jahodami. Skúšajte varianty, aby ste ulahodili svojmu jazýčku. Aj keď fungujete v obmedzenom režime lowFODMAP, Váš život nemusí vôbec vyzerať smutne a nezaujímavo 🙂

 

Pečte cca 40-45min, kým nevidíte kúsky koláča pretŕčajúce medzi ovocím, že sú krásne hnedé.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.