Pomarančový polenťák

 

Chuť pomarančov, kukurice, vôňa kokosu …spomienky na Mexiko 🙂 Tento jednoduchý koláčik vám rozihrá chuťové bunky, priprvený je za 5min a potom sa už len upečie. Je super ku káve, či na raňajky a decká si na ňom zgustnú na desiatu. Pri lowFODMAP dodržte denné množstvo 2 kúsky, aby vás nenafúkla kukurica 🙂

 

5min príprava/45min pečenie

 

INGREDIENCIE:

1,5 hrnčeka instantnej polenty

1,5 hrnček vody/rastlinného mlieka

0,5 hrnčeka strúhaného kokosu alebo ovsených vločiek

0,5 hrnčeka jablkového pyré

1 pomaranč

2 ČL sušená pomarančová kôra

4 PL javorového/ryžového sirupu

štipka soli

 

POSTUP:

 

Rozohrejte si trúbu na 180-200st.

Všetko spolu zmiešame, pomaranč si vyšťavte a použite do zmesi celú šťavu a ja zvyknem dať aj nasekané vnútro čo mi ostane po vyšťavení. Tiež pridajte sušenú kôru, u nás sa predávajú citrusové plody chemicky ošetrované, nedoporučujem používať do varenia. Pokojne si zameňte pomaranč za citrón.

 

Zmes vylejte do okrúhlej formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a pečte cca 40-45min na 180-200st (podľa trúby). Pozor, forma musí byť vystlaná zvnútra tak, aby z nej nevytiekla zmes, je dosť tečúca. Doporučujem papier na pečenie poriadne pokrčiť, čím získa príjemnú ohybnosť a takým pokrčeným a znova narovnaným papierom pekne vystlať formu. Prípadne použite pevnú formu, bez zapínania a nezabudnite si ju vytriet.

 

Horúci koláč pokvapkám citrónom, dostane totálne neuveriteľnú chuť.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.