Zemiakový šalát

 

Zemiakový šalátik, “must have” na Vianoce, ale dobrý aj hocikedy počas roka. Klasický zemiakový je fakt že nestráviteľný, pamätáte tie trouble potom na záchode? Mne stačí jedna letmá spomienka z minulosti a som ochotná dať Štedrý večer pokojne len s pohárom vody namiesto jedla :-))))

 

25min šalát/ 7min majonéza

 

INGREDIENCIE:

2kg šalátových zemiačikov (vždy kupujem tie maličké)

sterilizovaná mrkva

sterilizovaná kukurica

sterilizované uhorky

mrazené/sterilizované edamame

2ks jarná cibuľka (len jej zelená časť)

5ks vajíčiek na tvrdo

2ks biely jogurt bezlakto

1 ČL horčice

soľ, korenie

voliteľné: 2 zelené jablká (dajte ich len vtedy, ak máte odskúšané, že tolerujete nejaké množstvo jablka, bezpečná porcia je jednorázovo 25g, čo by v rámci 2 jabĺk v celom šaláte malo byť ok, ak zjete 1 porciu šalátu denne)

 

Domáca majonéza:

2ks vajíčko

trošku cukru a soli

1 ČL horčice

repkový olej

 

POSTUP:

Zemiaky v šupke uvarte a buď nakrájajte alebo pretlačte cez mriežku na zemiaky. Sterilizovanú zeleninu zlejte, prepláchnite a pridajte k zemiakom. Ak máte edamame mrazené, alebo aj zeleninu mrazenú, tak ju len zalejte v nerezovej miske vriacou vodou a nechajte postáť 10min. Jarnú cibuľku nakrájajte na malé krúžky a pridajte. Vajíčka roztlačte cez mriežku na zemiaky. Jablko nakrájajte na malé kocky a pridajte. Osoľte, okoreňte, a pripravte si domácu majonézu, ktorú spolu s  jogurtom vmiešajte do šalátu. Ideálne je, ak je šalát odležaný a chute pekne cez seba prejdú.

Ak po premiešaní s majonézou a smotanou máte pocit, že šalát potrebuje trošku kyslejšiu chuť, pridajte šťavu z citróna. Nálev z kyslých uhoriek nie je šťastná voľba, to radšej neskúšajte.

 

Domáca majonéza lowFODMAP:

Na majonézu si pripravte mixér s vysokou nádobou. Do mixéra dajte vajíčka, lyžičku horčice, trošku cukru a soli a pustite ho. Pomaličky prilievajte olej. Majonéza bude hustnúť až na krásnu kompaktnú hmotu. Keď je hustá, vypnite mixér, majonéza spraví “puf” a znova zapnite mixér. Mixujte kým nebude majonéza krásne hustá.

Majonéza je voľba v prípade, že sa uviete odkontrolovať v jedení šalátu a dáte si fakt  len jednu porciu za deň. S majonézou sa nekamaráťte ak máte problém so žlčníkom, s trávením tukov, ak ste na nízkotukovej a ľahko stráviteľnej strave.

A pamätajte, že mnohí ľudia s IBS majú problém s vysoko tukovými jedlami. Preto hľadajte v receptoch priestor na výmenu ingrediencií s vyšším obsahom tuku za nízkotukové.

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.