Zemiakový šalátik, “must have” na Vianoce, ale dobrý aj hocikedy počas roka. Klasický zemiakový je fakt že nestráviteľný, pamätáte tie trouble potom na záchode? Mne stačí jedna letmá spomienka z minulosti a som ochotná dať Štedrý večer pokojne len s pohárom vody namiesto jedla :-))))
25min šalát/ 7min majonéza
INGREDIENCIE:
2kg šalátových zemiačikov (vždy kupujem tie maličké)
sterilizovaná mrkva
sterilizovaná kukurica
sterilizované uhorky
mrazené/sterilizované edamame
2ks jarná cibuľka (len jej zelená časť)
5ks vajíčiek na tvrdo
2ks biely jogurt bezlakto
1 ČL horčice
soľ, korenie
voliteľné: 2 zelené jablká (dajte ich len vtedy, ak máte odskúšané, že tolerujete nejaké množstvo jablka, bezpečná porcia je jednorázovo 25g, čo by v rámci 2 jabĺk v celom šaláte malo byť ok, ak zjete 1 porciu šalátu denne)
Domáca majonéza:
2ks vajíčko
trošku cukru a soli
1 ČL horčice
repkový olej
POSTUP:
Zemiaky v šupke uvarte a buď nakrájajte alebo pretlačte cez mriežku na zemiaky. Sterilizovanú zeleninu zlejte, prepláchnite a pridajte k zemiakom. Ak máte edamame mrazené, alebo aj zeleninu mrazenú, tak ju len zalejte v nerezovej miske vriacou vodou a nechajte postáť 10min. Jarnú cibuľku nakrájajte na malé krúžky a pridajte. Vajíčka roztlačte cez mriežku na zemiaky. Jablko nakrájajte na malé kocky a pridajte. Osoľte, okoreňte, a pripravte si domácu majonézu, ktorú spolu s jogurtom vmiešajte do šalátu. Ideálne je, ak je šalát odležaný a chute pekne cez seba prejdú.
Ak po premiešaní s majonézou a smotanou máte pocit, že šalát potrebuje trošku kyslejšiu chuť, pridajte šťavu z citróna. Nálev z kyslých uhoriek nie je šťastná voľba, to radšej neskúšajte.
Domáca majonéza lowFODMAP:
Na majonézu si pripravte mixér s vysokou nádobou. Do mixéra dajte vajíčka, lyžičku horčice, trošku cukru a soli a pustite ho. Pomaličky prilievajte olej. Majonéza bude hustnúť až na krásnu kompaktnú hmotu. Keď je hustá, vypnite mixér, majonéza spraví “puf” a znova zapnite mixér. Mixujte kým nebude majonéza krásne hustá.
Majonéza je voľba v prípade, že sa uviete odkontrolovať v jedení šalátu a dáte si fakt len jednu porciu za deň. S majonézou sa nekamaráťte ak máte problém so žlčníkom, s trávením tukov, ak ste na nízkotukovej a ľahko stráviteľnej strave.
A pamätajte, že mnohí ľudia s IBS majú problém s vysoko tukovými jedlami. Preto hľadajte v receptoch priestor na výmenu ingrediencií s vyšším obsahom tuku za nízkotukové.