Search

Zapečené batáty

bataty, sladke zemiaky, obed, vecera, fit, zdrave, jedlo, ibs, ibd, mikrobiom, vajce, paradajka

 

V chladných dňoch rada robím kadejaké zapečeniny a pripečeniny 🙂 Toto je rýchly recept na  večeru, keď fakt fantázia nedovolí vymyslieť nič iné, máte v chladničke len batát a vajce a ak náhodou nájdete paradajku, papriku či zelenú cibuľku, body pre vás.

 

5min príprava/20min pečenie

 

INGREDIENCIE:

upravte si množstvo batátov podľa množstva stravníkov 1človek=1-2 batáty

1 stredne veľký batát

1 vajce

jarná cibuľka (zelená časť)

1 PL bezlaktózový cottage cheese

1ČL  parmezánu strúhaného

2 cherry paradajky

olej, soľ, korenie

 

POSTUP:

 

Batát si umyte, rozpoľte, kvapnite olejom a osoľte. Položte na plech na papier na pečenie a dajte piecť na cca 10min do trúby na 180st.

Zatiaľ si pripravte vajíčko do hrnčeka, nakrájajte jarnú cibuľku, rozkrojte paradajky. Cottage a parmezán zmiešajte v miske a dochuťte jemne soľou a korením.

Po 10min vyberte batát z trúby (nevypínajte), opatrne veľkou lyžicou vydlabte vnútro tak, aby ste nechali po stranách batátu upečenú dužinu. To, čo ste vybrali lyžicou, pridajte k zmesi z cottage a parmezánu. Niekedy z tejto upečenej batátovej dužiny spravím nátierku na chlebík, nepoužijem ju pri pečení (lebo sa mi nechce :-))

Batátové lodičky naplňte pripraveným vajíčkom a rozkrojenou paradajkou. Kvapnite dovnútra lodičky olej, bude to chutnejšie. Vložte pripravenú a naplnenú batátovú lodičku do trúby a zapečete cca 7min na 180st, kým nebude vajíčko spravené tak, ako máte radi.

Nakrájajte si čerstvú zeleninu, pridajte lyžicu zmesi z upečeného batátu a syrov a nakoniec zapečený batát a posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.

Mňamka to je, fakt skúste 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.