Zapekanka

 

Keď varím quinou, vždy si uvarím naraz celých 500g, nech mám na druhý deň na obed či večeru. Zapekaná quinoa je jedlo, ktoré opäť spravíte z toho, čo doma nájdete a treba spotrebovať, príprava trvá maximálne 10 minút a upečie sa to samé 🙂

 

10min príprava/40min pečenie

 

INGREDIENCIE:

250g uvarenej quinoi

1 tuniak v olivovom oleji

2 stredne veľké mrkvy

4 stredné kúsky hlivy ustricovej

2 vajíčka

ghee maslo, soľ, korenie

strúhaný parmezán

 

POSTUP:

Uvarenú quinou si premiešajte s vajíčkami. Zapekaciu misu vytrite ghee maslom a na spodok dajte zmes quinoi s vajíčkom v rovnomernej vrstve, aby ste nevideli dno misy. Mrkvu očistite a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Hlivu očistite a nakrájajte na tenké rezance.

Na quinou rozprestrite  polovicu strúhanej mrkvy, trošku ju osoľte a ak tolerujete, použite aj štipku korenia. Na ňu uložte hlivu.

Zakryte opäť vrstvou quinoi. Tuniaka si zlejte z oleja a rozprestrite ako ďalšiu vrstvu, naňho dajte opäť strúhanú mrkvu, jemne ochuťte soľou a korením a prekryte quinoou.

 

Trúbu si vyhrejte na 230st a zatvorenú, alebo prekrytú zapekaciu misu šupnite do trúby na cca 40-45min.

 

Keď je zapekanka krásne zhnednutá a pekne upečená, posypte ju strúhaným parmezánom a nechajte len jemne rozpustiť na vrchu, cca 3min v trúbe.

 

Podávajte so zeleninovým šalátikom, budete sa oblizovať za ušami

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.