Search

Cesnak a cibuľa v lowFODMAP diéte

 

Cesnak a cibuľa patria k základom takmer každej kuchyne. Dodávajú jedlám nezameniteľnú arómu, chuť a charakteristickú vôňu, ktorú poznáme z omáčok, polievok či predjedál. Určite si aj vy vybavíte tú typickú vôňu, keď sa cibuľa s cesnakom pražia na olivovom oleji. Jaaaaaaj, mňaaaam…

Ak však dodržiavate diétu lowFODMAP, možno sa pýtate: „Ako mám variť, keď nemôžem použiť cibuľu ani cesnak?“
Tento problém rieši mnoho ľudí na tejto diéte.

 

Prečo sa cibuľa a cesnak pri Low FODMAP diéte neodporúčajú?

Cibuľa a cesnak obsahujú fruktány – druh oligosacharidov, ktoré patria medzi FODMAP. Aj keď sú bohaté na živiny a prebiotickú vlákninu, ľudia s citlivým trávením, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), môžu na ne reagovať negatívne. Konzumácia cibule a cesnaku môže vyvolať príznaky ako nadúvanie, kŕče, hnačku alebo pocit ťažoby.

Pri lowFODMAP diéte je cieľom eliminovať zdroje potravín s vysokým obsahom FODMAP, aby sa znížila záťaž na trávenie. Po fáze eliminácie sa jednotlivé skupiny FODMAP postupne zavádzajú späť, aby ste zistili, čo vaše telo toleruje a čo už nie a hľadáte svoje optimálne množstvá.

 

Môžem si vôbec vychutnať chuť cesnaku a cibule?

Áno, môžete!

Existuje riešenie: oleje infúzované cesnakom a cibuľou. Tieto oleje dokážu jedlám dodať známu chuť bez obsahu FODMAP.
Ako je to možné? Fruktány sú rozpustné vo vode, no nie v tukoch. Pri infúzii cesnaku alebo cibule do oleja sa doň prenášajú iba chuťové zlúčeniny a aromatické molekuly, nie samotné FODMAP. Takto získate arómu, ktorú milujete, a zároveň si udržíte zdravé trávenie.

Ako si vybrať správny infúzovaný olej?

Najlepšou voľbou sú oleje certifikované Monash University ako lowFODMAP. Napríklad značka Cobram Estate ponúka rad extra panenských olivových olejov infúzovaných cesnakom a cibuľou, ktoré sú ideálne pre túto diétu.
Ale buďme realisti. Na našom trhu je niečo takéto veľmi ťažko zohnateľné.
Preto si takéto oleje proste doma vyrobte, uchovávajte v chladničke a spotrebujte ideálne za týždeň. Recept na cesnakový či cibuľový olej si pozrite na mojom webe.

 

Ak sa práve púšťate do diéty lowFODMAP, nebojte sa experimentovať. Chuťový profil cesnaku a cibule dokážete zachovať, ak použijete tie správne alternatívy. Vaša kuchyňa tak ostane plná vôní aj bez tráviacich problémov!

A pri cibuli pamätajte na to, že perfektnú chuť viete v jedle zachovať tak, že použijete jarnú cibuľku, ale len jej zelenú časť, prípadne pór, tiež sa držte v zelenej časti. Tie obsahujú malilinké množstvo FODMAP a chuť jedla bude stále parádna 🙂

Ak zistíte, že potrebujete pomoc s vaším citlivým trávením, ozvite sa.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.