Chrumkavá granola

 

 

Fanaticky obhajujem raňajky ako základ zdravého životného štýlu. Dodajú prepotrebnú energiu, naštartujú trávenie a ráno s plným a spokojným bruchom je na nezaplatenie. V zime často pečiem domácu granolu, lebo je takou poistkou, že keď náhodou ráno zaspíme, tak máme v zásobe super-rýchle raňajky za minútku.

5min príprava/40min pečenie

 

INGREDIENCIE:

 

2 hrnčeky ovsených vločiek (môžete pomiešať rôzne vločky, ja vždy použijem aké doma máme, často zmiešam aj tri-štyri druhy)
1/2 hrnčeka semienok (robievam si mix semienok – chia, ľanové, konopné, tekvicové, slnečnicové)
2PL rozpusteného kokosového tuku, prípadne olivového oleja, či ghee masla
4PL medu/trstinového sirupu/kokosového cukru
1/3 hrnčeka ovsených alebo pšeničných otrúb
1/3 hrnčeka pufovaného amarantu (nemusí byť)
1/2 hrnčeka nasekaných orechov (opäť dávam aké mám, obvykle viacero druhov)

 

POSTUP:

 

Predhrejte si trúbu na 150st.

Všetky ingrediencie zmiešajte v miske tak, aby sa prepojili a vytvorili kompaktnú zmes. Na plech si rozprestrite papier na pečenie a zmes rovnomerne roztiahnite po plechu. Šupnite do trúby na cca 40min pri teplote 150st.

 

Skúste po vytiahnutí z trúby nasekať kvalitnú tmavú čokoládu a rozsypať na horúcu granolu. Prípadne pridajte lyofilizované ovocie (lowFODMAP len ak viete, že ho tolerujete). Nechajte poriadne vychladnúť a uložte v sklenenej nádobe.

 

Na raňajky podávajte s ovseným či kokosovým jogurtom, ak ste kámoši s mliečnymi produktami, použite klasický, smotanový. Ja niekedy len zalejem teplým zeleným čajom, alebo chrúmem granolu bez ničoho 🙂

 

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.