Fanaticky obhajujem raňajky ako základ zdravého životného štýlu. Dodajú prepotrebnú energiu, naštartujú trávenie a ráno s plným a spokojným bruchom je na nezaplatenie. V zime často pečiem domácu granolu, lebo je takou poistkou, že keď náhodou ráno zaspíme, tak máme v zásobe super-rýchle raňajky za minútku.
5min príprava/40min pečenie
INGREDIENCIE:
2 hrnčeky ovsených vločiek (môžete pomiešať rôzne vločky, ja vždy použijem aké doma máme, často zmiešam aj tri-štyri druhy)
1/2 hrnčeka semienok (robievam si mix semienok – chia, ľanové, konopné, tekvicové, slnečnicové)
2PL rozpusteného kokosového tuku, prípadne olivového oleja, či ghee masla
4PL medu/trstinového sirupu/kokosového cukru
1/3 hrnčeka ovsených alebo pšeničných otrúb
1/3 hrnčeka pufovaného amarantu (nemusí byť)
1/2 hrnčeka nasekaných orechov (opäť dávam aké mám, obvykle viacero druhov)
POSTUP:
Predhrejte si trúbu na 150st.
Všetky ingrediencie zmiešajte v miske tak, aby sa prepojili a vytvorili kompaktnú zmes. Na plech si rozprestrite papier na pečenie a zmes rovnomerne roztiahnite po plechu. Šupnite do trúby na cca 40min pri teplote 150st.
Skúste po vytiahnutí z trúby nasekať kvalitnú tmavú čokoládu a rozsypať na horúcu granolu. Prípadne pridajte lyofilizované ovocie (lowFODMAP len ak viete, že ho tolerujete). Nechajte poriadne vychladnúť a uložte v sklenenej nádobe.
Na raňajky podávajte s ovseným či kokosovým jogurtom, ak ste kámoši s mliečnymi produktami, použite klasický, smotanový. Ja niekedy len zalejem teplým zeleným čajom, alebo chrúmem granolu bez ničoho 🙂