Datľové mandličky

Guličky na milión spôsobov viete urobiť z datľového základu. Buď použite vykôstkované datle a mixnite ich, alebo ja si niekedy kupujem pastu datľovú, je to jednoduchšie 🙂

 

10min

 

INGREDIENCIE:

200g datľovej pasty/namixované datle

100g mandľovej múky (pomletých blanšírovaných mandlí)

štipka soli

kandizovaná pomarančová/citrónová kôra

voda

1PL teplý kokosový olej/ rozpustené ghee maslo

1PL mix semienok

plátky blanšírovaných mandlí

 

POSTUP:

 

Namočte si datle do vody na cca 30min, potom ich mixnite. Ak máte pastu, tak si ju nakrájajte a tiež nechajte chvíľu namočenú vo vode, množstvo vody závisí od množstva datlí a hmoty, nebojte sa, aj keď to bude také redšie, postupne to ztuhne a finálnu konzistenciu si upravte pridaním mandľovej múky. Zmiešajte spolu datlovú pastu, mandľovú múku, štipku soli, kandizovanú kôru, kokosový olej, semienka a vytvarujte rovnakoveľké guličky. Nalámte si blanšírované plátkované mandle do hlbokého taniera a guličky v nich vyváľajte. Jemne rukou pozatláčajte mandle navrchu do guličky, uložte do nádoby a skladujte v chlade.

 

Keď do ingrediencií pridáte napríklad sekané pekanové orechy, alebo celozrnné vločky, získate nový druh guličiek. Môžete pokojne experimentovať so surovinami, niekedy robievam makové a kvapnem trošku rumu, alebo citrónové, každému podľa chuti 🙂

 

Jedno upozornenie – datle obsahujú sorbitol a fruktány. Guličiek môžete zjesť cca 5ks naraz, resp za deň, tak sa ovládajte a neprežente to. A hlavne, ideálne by ste mali presne vedieť, ako a koľko tolerujete ktorých skupín FODMAPs a potom si môžete možno dať aj viac 🙂 Ak si v tom chcete byť už raz a navždy pokoj, poďte so mnou do 3-mesačnej terapie “IBS pod kontrolou”.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.