Search

Gnocchi so syrovou

 

Takéto “hutné” jedlá mi prídu na chuť vždy v zime. U nás doma je syrová omáčka asi najobľúbenejšou po paradajkovej, preto ju robievam so všeličím. Pri gnocchi platí pravidlo, že ak tolerujete fruktány a máte otestovanú pšenicu, tak si pokojne kúpte v obchode chladené a použitie tie. Ak nemáte otestované fruktány, alebo ich netolerujete, na trhu je dostupných viacero druhov bezlepkových, kde máte istotu, že fruktány nebudú. A syrovú omáčku si spravíme lowFODMAP, poďme na to.

 

15min

 

INGREDIENCIE:

500g zemiakových gnocchi (typ vyberajte podľa toho, či tolerujete fruktány)

1ks bezlakto smotana na varenie

1ks bezlakto kyslá smotana

1ks bezlakto Niva

1ks bezlakto tavený syr v črievku

5PL strúhaný parmezán

1 jarná cibuľka, len zelená časť z nej

1PL repkový olej

soľ, korenie, červená paprika lahodná

 

POSTUP: 

Gnocchi si uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.

Jarnú cibuľku, jej zelenú časť (neobsahuje fruktány) umyte, nakrájajte na drobné kúsočky a šupnite s repkovým olejom do hlbokej panvice, spolu s 1čl červenej papriky. Opatrne všetko spolu popražte cca  minútku a zalejte to smotanou na varenie. Pridajte na kúsky pokrájanú Nivu, strúhaný parmezán, črievkový syr a kyslú smotanu. Okoreňte omáčku čerstvým mletým korením, pekne spolu premiešajte a na nižšom plameni varte cca 5min, kým sa všetky ingrediencie neprepoja a nevznikne príjemná, hustejšia omáčka.

Ak sa vám zdá omáčka moc hustá, pridajte ešte jednu smotanu na varenie, alebo mlieko, či jogurt. Všetko, samozrejme, v bezlakto verzii. Pri podávaní na tanieri kľudne pridajte posekané vlašské orechy a jemne strúhnite (len dospelákom) čerstvé korenie.

 

Ku gnocchi sa hodí šalát z listovej zeleniny (šalát, rukola, polníček) kvapnutý olivovým olejom a balsamikom. Keď si pridáte do šalátu aj zmes semienok a posekané orechy, vaše črevo sa nesmierne poteší.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.