Takéto “hutné” jedlá mi prídu na chuť vždy v zime. U nás doma je syrová omáčka asi najobľúbenejšou po paradajkovej, preto ju robievam so všeličím. Pri gnocchi platí pravidlo, že ak tolerujete fruktány a máte otestovanú pšenicu, tak si pokojne kúpte v obchode chladené a použitie tie. Ak nemáte otestované fruktány, alebo ich netolerujete, na trhu je dostupných viacero druhov bezlepkových, kde máte istotu, že fruktány nebudú. A syrovú omáčku si spravíme lowFODMAP, poďme na to.
15min
INGREDIENCIE:
500g zemiakových gnocchi (typ vyberajte podľa toho, či tolerujete fruktány)
1ks bezlakto smotana na varenie
1ks bezlakto kyslá smotana
1ks bezlakto Niva
1ks bezlakto tavený syr v črievku
5PL strúhaný parmezán
1 jarná cibuľka, len zelená časť z nej
1PL repkový olej
soľ, korenie, červená paprika lahodná
POSTUP:
Gnocchi si uvarte v slanej vode podľa návodu na obale.
Jarnú cibuľku, jej zelenú časť (neobsahuje fruktány) umyte, nakrájajte na drobné kúsočky a šupnite s repkovým olejom do hlbokej panvice, spolu s 1čl červenej papriky. Opatrne všetko spolu popražte cca minútku a zalejte to smotanou na varenie. Pridajte na kúsky pokrájanú Nivu, strúhaný parmezán, črievkový syr a kyslú smotanu. Okoreňte omáčku čerstvým mletým korením, pekne spolu premiešajte a na nižšom plameni varte cca 5min, kým sa všetky ingrediencie neprepoja a nevznikne príjemná, hustejšia omáčka.
Ak sa vám zdá omáčka moc hustá, pridajte ešte jednu smotanu na varenie, alebo mlieko, či jogurt. Všetko, samozrejme, v bezlakto verzii. Pri podávaní na tanieri kľudne pridajte posekané vlašské orechy a jemne strúhnite (len dospelákom) čerstvé korenie.
Ku gnocchi sa hodí šalát z listovej zeleniny (šalát, rukola, polníček) kvapnutý olivovým olejom a balsamikom. Keď si pridáte do šalátu aj zmes semienok a posekané orechy, vaše črevo sa nesmierne poteší.