Milujem rizoto na akýkoľvek spôsob. Základ mám z klasického, talianskeho receptu na ich dokonalé, jednoduché rizoto a suroviny prispôsobujem tomu, čo mám v chladničke, pre koho varím, a niekedy aj aké obdobie môjho IBS mám. Je to jedlo vhodné aj pri mnohých zdravotných obmedzaniach, viete si ho upraviť ako potrebujete. Ak dodržíte začiatok s vínom a opečením ryže, dosiahnete dokonalú chuť, akú dostanete na pobreží Sardínie či Sicílie v každej reštaurácii ako základ. Poďme na to!
20min
INGREDIENCIE:
1 hrnček ryže (môžete použiť natural, červenú, čiernu, guľatú, podlhovastú, akú len chcete, každá má ale iný čas varenia)
3 hrnčeky vývaru (môže byť čistá voda, ja niekedy používam bio gurmánsky bujón z DMky bez aditív)
1dcl bieleho suchého vína
ghee maslo
čerstvé šampióny (pri FODMAP vymeňte za hlivu, ja osobne tolerujem šampióny neobmedzene, vyskúšajte si)
jarná cibuľka (pri FODMAP použite len zelenú časť)
1/2 hrnčeka mrazeného hrášku (kukurica, paprika, paradajka, čo len chcete)
strúhaný parmezán (prípadne vegánska náhrada)
bylinky, soľ, korenie
POSTUP:
Na woku alebo vysokej panvici si rozohrejte ghee maslo. Pridajte preplachnutú ryžu a opekajte cca 2min, miešajte. Prilejte víno, poriadne to zasyčí, miešajte kým sa víno vyparí, cca minútu. Zalejte trochou vývaru tak, aby bola všetka ryža ponorená a stiahnite teplotu. Osoľte, okoreňte, zakryte panvicou a nechajte dusiť.
Medzitým si očistite šampióny a nakrájajte ich na prúžky. Umyte si zeleninu a nechajte odkvapkať.
Po cca 10min dusenia ryže pridajte šampióny, priebežne podlievajte vývarom tak, aby mala ryža stále čo piť. Podľa typu ryže (čierne sa dusí až 45min) pridajte cca 5min pred koncom zeleninu a poduste v rizote. Ak sa vám minul vývar a potrebujete ešte prilievať tekutinu, pridajte čistú vodu. Finálne rizoto má byť vláčne, šťavnaté, nie suché.
Keď je ryža mäkká, vypnite platničku a nechajte na teplej ešte rizoto dôjsť cca 5min. Teraz pridajte 3čl ghee masla (môžete dať samozrejme aj obyčajné maslo), parmezán (alebo jeho náhradu) a poriadne premiešajte. Pridajte čerstvé bylinky nakrájané na maličké kúsky podľa vlastnej chuti. Čím je rizoto krémovejšie, tým bude chutnejšie.
Podávajte posypané bylinkami a parmezánom.