Tuniakové placky

 

Toto je mega vychytávka na krabičkové-cestovateľké mňamky. Pripravte si dvojitú dávku večer, niečo zjedzte na večeru a niečo si nechajte na obed do práce, či na výlet na druhý deň. Sú famózne čerstvé, teplé, ale aj studené z chladničky. Môžete spraviť len cuketové, bez tuniaka, prípadne vymeniť tuniaka za strúhaný syr a opäť nová varianta jednoduchého a rýchleho jedla. U nás sa tieto placky robia minimálne raz za týždeň. Určite vyskúšajte.

 

5min príprava/ 17min pečenie

 

INGREDIENCIE:

1 väčšia konzerva kvalitného tuniaka v olivovom oleji (vegetariánska verzia je so strúhaným syrom, vtedy pridajte 1ČL oleja)

1 hrnček jemných ovsených vločiek (lowFODMAP vymeňte za bezlepkové, či pohánkové)

1 vajce

1 menšia postrúhaná cuketa

jogurt/smotana (lowFODMAP pokojne dajte rastlinné – kokosové, ovsené, sójové)

soľ, korenie, bylinky

DIP:

1bal kyslej smotany (lowFODMAP môžete kokosová zakysaná smotana)

1ČL horčice

1ČL medu (lowFODMAP vymeňte za ryžový sirup)

soľ

 

POSTUP:

V miske si zmiešajte rukou všetky ingrediencie na kompatné cesto. Celkovú hustotu cesta si dolaďujte pomocou jogurtu tak, aby pekne placky držali pokope, dali sa rukou jednoducho vytvarovať. Ak budete robiť placky, namočte si ruky, pôjde vám to ľahšie. Ukladajte placky na plech s papierom na pečenie a pečte cca 17min na 200st. Počas pečenia placiek si zmiešajte suroviny na dip a placky podávajte s dipom. Môžete si k nim ugrilovať batáty, alebo zemiaky a nezabudnite na zeleninový šalátik.

Placky sú fantastické aj len tak samé, prípadne ako forma “výplne” medzi dva kváskové chlebíky, tzv “lepeňák”.

 

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.