Kari rizoto s morčacím

kari, curry, rizoto, ryža, obed, zelenina, fit, zdrave, jedlo, ibs, ibd, fodmap

 

Rizoto je veľmi obľúbeným jedlom v našej domácnosti. Dá sa spraviť sezónne, zo zvyškov z kuchyne a aj ako slávnostné jedlo. Stačí zapojiť fantáziu, meniť suroviny a prispôsobovať si ho aktuálnym možnostiam a chuti.

 

20min

 

INGREDIENCIE (cca 4-6 porcií):

cca 500g morčiacie prsia chladené

250g jasmínová ryža

mrazená zeleninová zmes (ak idete lowFODMAP, vždy vyberajte len takú zeleninu, ktorú tolerujete a môžete bezpečne jesť)

1 plechovka/sklo sterilizovaný cícer

ghee maslo

korenie, karí korenie, soľ, bylinky

 

POSTUP:

Morčacie prsia si umyte a nakrájajte na malé kocky. Dajte do väčšieho woku alebo panvice na rozpustené ghee maslo, trošku poopekajte za stáleho miešania, zalejte vodou a nechajte dusiť cca 20min. Osoľte, okoreňte (nie karí) a sem-tam premiešajte, duste na miernom ohni do mäkka.

Medzitým si na ghee masle opražte premytú a odkvapkanú ryžu, zalejte vodou, pridajte soľ a povarte ryžu na slabom ohni do mäkka.

Po cca 20min dusenia mäsa prihoďte mrazenú zeleninu, pridajte 2ČL karí korenia a poduste cca 7min. Pridajte sterilizovaný, opláchnutý a odkvapkaný cícer, premiešajte a poduste všetko spolu cca 5min. Ak je zelenina a mäso mäkké, odstavte zmes a primiešajte uvarenú ryžu.

Dochuťte bylinkami, pažítkou, zelenou cibuľkou a ak tolerujete, pridajte pretlačený strúčik cesnaku.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.