Lahodný dhal

 

Dhal je veľmi obľúbené jedlo, ktoré varím vždy na dva dni, alebo do mraziaka a používam ho s rôznymi prílohami. Niekedy ryža, niekedy pita chlebíky, niekedy kukuričné pufované chlebíky, niekedy pečený losos. Variánt je neúrekom a aj do dhalu pridávam zeleninu akú doma mám, čiže použite základ z červenej šošovice a batátu a potom si prispôsobte finálny dhal tomu, čo doma máte, čo tolerujete a čo máte radi 🙂

 

30min

 

INGREDIENCIE:

250g červenej šošovice

1ks veľký batát

1ks kokosové mlieko v konzerve

250g balenie šampiónov/hliva ústricová

1 veľká červená paprika

2 veľké mrkvy

kúsok čerstvého zázvoru, prípadne 1/2 čl sušeného

cesnakový olej, soľ, korenie na dhal/tahomu, chilli mleté

 

 

POSTUP:

Červenú šošovicu premyte vo vlažnej vode a nechajte odkvapkať. Batát a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky. Zeleninu a hlivu či šampióny očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zázvor si očistite a postrúhajte, stačí taký kúsok ako polovica prsta.

 

Na hlbokom woku jemne opražte na cesnakovom oleji vybraté huby tak, aby pustili trochu šťavu. Pridajte mrkvu a batát a podlejte vodou. Osoľte, okoreňte zmesou korenia na dhal (ak netolerujete niektorú súčasť z korenia, použite len čisté kari a kurkumu) a nechajte cca 10min podusiť. Pridajte nakrájanú papriku, či inú zeleninu podľa chuti a tiež umytú červenú šošovicu. Prilievajte vodu tak, ako bude šošovica piť. Duste cca 15min, okoreňte zmesou korenia na dhal a pridajte trošku čili a strúhaného zázvoru. Po cca 15min bude zmes kompaktná, hustá, batát sa rozvarí a šošovica bude mäkká. Pridajte kokosové mlieko z konzervy, doporučujem len tú tuhú bielu časť, premiešajte, nechajte prevrieť a dhal je hotový.

 

Podávajte s uvarenou ryžou, či pita chlebom, prípadne použite dhal ako prílohu k pečenému lososovi.

 

Dhal si môžete pokojne aj zamraziť.

Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.