Dhal je veľmi obľúbené jedlo, ktoré varím vždy na dva dni, alebo do mraziaka a používam ho s rôznymi prílohami. Niekedy ryža, niekedy pita chlebíky, niekedy kukuričné pufované chlebíky, niekedy pečený losos. Variánt je neúrekom a aj do dhalu pridávam zeleninu akú doma mám, čiže použite základ z červenej šošovice a batátu a potom si prispôsobte finálny dhal tomu, čo doma máte, čo tolerujete a čo máte radi 🙂
30min
INGREDIENCIE:
250g červenej šošovice
1ks veľký batát
1ks kokosové mlieko v konzerve
250g balenie šampiónov/hliva ústricová
1 veľká červená paprika
2 veľké mrkvy
kúsok čerstvého zázvoru, prípadne 1/2 čl sušeného
cesnakový olej, soľ, korenie na dhal/tahomu, chilli mleté
POSTUP:
Červenú šošovicu premyte vo vlažnej vode a nechajte odkvapkať. Batát a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky. Zeleninu a hlivu či šampióny očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zázvor si očistite a postrúhajte, stačí taký kúsok ako polovica prsta.
Na hlbokom woku jemne opražte na cesnakovom oleji vybraté huby tak, aby pustili trochu šťavu. Pridajte mrkvu a batát a podlejte vodou. Osoľte, okoreňte zmesou korenia na dhal (ak netolerujete niektorú súčasť z korenia, použite len čisté kari a kurkumu) a nechajte cca 10min podusiť. Pridajte nakrájanú papriku, či inú zeleninu podľa chuti a tiež umytú červenú šošovicu. Prilievajte vodu tak, ako bude šošovica piť. Duste cca 15min, okoreňte zmesou korenia na dhal a pridajte trošku čili a strúhaného zázvoru. Po cca 15min bude zmes kompaktná, hustá, batát sa rozvarí a šošovica bude mäkká. Pridajte kokosové mlieko z konzervy, doporučujem len tú tuhú bielu časť, premiešajte, nechajte prevrieť a dhal je hotový.
Podávajte s uvarenou ryžou, či pita chlebom, prípadne použite dhal ako prílohu k pečenému lososovi.
Dhal si môžete pokojne aj zamraziť.