Morčacie v paradajkovej omáčke

 

Super jednoduché a rýchle jedlo, ktoré chutí snáď úplne každému. Môžete si ho pripraviť z akéhokoľvek druhu mäsa, ja preferujem ľahšie ako kuracie či morčacie. Ak nemáte otestovanú fruktózu a neviete, koľko paradajok vaše trávenie znesie, tento recept pre vás nie je vhodný.

 

30min

 

INGREDIENCIE:

500g mletého morčacieho mäsa

1 konzerva paradajok

400ml paradajkového pretlaku

repkový olej

červená cibuľa (ak viete, že ju tolerujete, inak nemusíte dávať)

soľ, korenie

cukor

 

POSTUP:

Cibuľku si nakrájajte na drobné kúsky a speňte na repkovom oleji. Ak neviete, či cibuľu môžete, prípadne máte otestované fruktány a nemôžete ju, pokojne ju vynechajte, dajte na olej rovno mäso.

Na spenenú cibuľku pridajte mleté mäso a chvíľu opekajte. Miešajte mäso, aby neprihorelo. Podlejte troškou vody a stiahnite teplotu platne. Osoľte, okoreňte a nechajte dusiť cca 10min pod pokrievkou. Vodu prilievajte priebežne podľa potreby, aby sa mäso dusilo a neprihorelo.

 

Keď je mäso pekne podusené, prilejte paradajkový pretlak a konzervované paradajky. Ja dávam paradajky v pretlaku, nech je to také poriadne paradajkové. Pozor však, ak nemáte otestovanú fruktózu, resp máte problém s fruktózou, toto jedlo pre vás nie je vhodné, pretože paradajky obsahujú fruktózu a môžu vám narobiť problémy. Preto veľmi doporučujem prejsť si kompletne a poctivo lowFODMAP protokolom. Ak hľadáte kvalitný zdroj informácií o lowFODMAP stravovaní vhodnom pri IBS a SIBO, tu je môj ebook. Lepšiu literatúru na našom trhu nenájdete 🙂

 

Ak nemôžete zjesť naraz toľko paradajok, pokojne dajte len jeden pretlak a zjedzte jednu porciu jedla. Vtedy ste “v bezpečí”.

 

Poduste spolu mäso a paradajkovú omáčku cca 15min. Na konci pridajte 1-2PL cukru na vytiahnutie chuti paradajok. Ak je omáčka príliš riedka, pridajte trošku ovsených vločiek a nechajte si cca 5min rozvariť. Pekne omáčka po nich zhustne.

 

Podávajte s varenými zemiakmi, cestovinami, pšenom alebo ryžou.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.