Napoleonovo tajomstvo

 

Originálny dezert Napoleonov koláč je trošku iný, ja som si spravila svoju verziu, ktorá je jednoduchšia a tiež mega chutná. Skvelá voľba na desiatu či olovrant a polevu si môžete spraviť akúkoľvek chcete. Dnes muž napríklad spravil mangovú polevu – mixol zrelé mango, kyslú smotanu a jednu philadelphiu 🙂

 

10min príprava/40min pečenie

 

INGREDIENCIE:

4 vajíčka

100ml kefíru bezlakto

80ml repkového oleja

50g cukru

2 PL mletého maku

120g hladkej múky (ak nemáte pretestované fruktány, použite ryžovú)

2ČL kypriaceho prášku

1ČL pomarančovej kôry strúhanej

1PL sanqvik (môžete nahradiť šťavou z celého pomaranča)

štipka soli

 

Poleva:

0,5l bezlakto mlieka

5PL sanqvik

1ks zlatý klas

1ks vanilkový cukor

 

POSTUP:

Vymiešajte si vajíčka s cukrom na hustú penu. Pridajte olej, kefír a opatrne premiešajte. Pridajte múku s kypriacim práškom, štipkou soli a mak a opäť jemne vmiešajte, buďte k cestu nežní.

Na koniec pridajte kôru a sanqvik alebo pomarančovú šťavu.

 

Toto množstvo je na menšiu podlhovastú koláčovú formu. Ak chcete väčší koláč, pridajte si dvojnásobok ingrediencií. Pečte na 190st cca 40min.

 

Poleva je v tomto recepte klasický puding s pridaním sanqviku, ktorý spraví pomarančovú chuť. Do šálky si odlejte mlieko, rozmiešajte v ňom celý zlatý klas. Do hrnca si dajte 0,5l mlieka, vanilkový cukor a priveďte k varu s pravidelným miešaním, aby mlieko neprihorelo. Keď sa mlieko v hrnci varí, prilejte doň rozmiešaný zlatý klas a poriadne miešajte, kým zmes nezhustne. Po zhustnutí vypnite sporák a pridajte sanqvik, dobre ho rozmiešajte.

 

Polejte každý kúsok dezertu polevou a ak vymyslíte inú verziu polevy, určite mi dajte vedieť, veľmi rada sa nainšpirujem 🙂

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.