Search

“Caserole” cuketa a mrkva

 

Tieto “zapekance” sú skvelou variantou jedla keď ostanú zvyšky zo včerajšieho obeda. Keď sa klienti pýtajú, akú vec by som im doporučila do kuchyne zaobstarať, vždy ako prvé odporúčam zapekaciu misu. Tentokrát je tu recept s ryžou, cuketou a mrkvou, ktorý sa hodí v lete, ale aj v zime, na obed, ale aj večeru.

 

15min príprava/40min pečenie

 

INGREDIENCIE:

500g uvarenej ryže (alebo čo ostalo zo včera, ak jej je málo, dovarte si)

1 stredne veľká cuketa

3 stredne veľké mrkvy

3 vajíčka

1 bezlaktózový jogurt

1PL bezlaktózového mlieka

3PL repkový olej

soľ, korenie

 

POSTUP:

Ak máte uvarenú ryžu zo včera a správne ste ju prenocovali v chladničke, použite takú. Alebo si uvarte ryžu, ja doporučujem na polovicu naturálnu a obyčajnú.

Cuketu a mrkvu si poriadne očistite a pokrájajte na malé kocky. Vo veľkej miske premiešajte uvarenú ryžu, cuketu a mrkvu. V menšej miske si premiešajte spolu jogurt, vajíčka, 2PL repkového oleja a 1PL mlieka, pridajte soľ a korenie. Ak chcete dosiahnuť zaujímajú intenzívnu chuť, primiešajte 1ČL horčice.

 

Túto zmes primiešajte k ryži a zelenine a pekne ich spolu premiešajte.

 

Zapekaciu misu si povytierajte repkovým olejom a nalejte do nej pripravenú zmiešanú ryžovú zmes.

 

Dajte piecť na 200st na cca 40-50min, kým povrch nebude pekne zapečený.

 

Pokojne si vyskúšajte aj verziu s parmezánom, kde prisypete 200g na jemno strúhaného parmezánu do jogurtovej zmesi a pridajte si ešte jednu lyžicu mlieka, aby sa dala zmes dobre premiešať s ryžou a zeleninou.

 

Nezabudnite na čerstvý šalát pokvapkaný oliváčom!

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.