Vďačné jedlo na obed, na večeru, do krabičky, pre hostí, ako príloha, alebo len tak…
5min príprava/25min pečenie
INGREDIENCIE:
4-8 stredne veľkých zemiakov (množstvo upravte podľa počtu stravníkov)
syr čedar strúhaný
prerastená slaninka/pančeta
jarná cibuľka (zelená časť z nej)
repkový olej
korenie, soľ
POSTUP:
Pančetu alebo slaninku si nakrájajte na malé kúsočky a opečte na panvici. Zemiaky aj so šupkou umyte a prekrojte na polovicu. Poukladajte zemiaky na plech vystlaný papierom na pečenie, kvapnite ich olejom a trošku osoľte. Šupnite ich do trúby na 200st na cca 15-20min.
Zatiaľ si pripravte do misky strúhaný čedar, na drobné kúsky nakrájanú cibuľku a opečenú slaninku. Zmes premiešajte, aby sa všetko pekne spojilo.
Keď sú zemiaky skoro upečené, vyberte ich z trúby (trúbu nevypínajte) a opatrne na každý zemiak dajte veľkú lyžicu zmesi zo syra, slaninky a cibuľky. Takto naplnené zemiaky opäť vložte do trúby a nechajte cca 5min zapiecť, aby sa syr rozpustil. Podávajte s kyslou bezlakto smotanou a pridajte si čerstvú zeleninu.