Search

Retroindukcia, alebo aj návrat k životu “pred”

 

Druhá fáza lowFODMAP diéty je najdlhšia, najnáročnejšia, najdôležitejšia a najkrajšia. Lebo spoznávate, čo sa v tele deje, ako reaguje, čo mu robí dobre a čo nie. A veľa o sebe zistíte.

 

Po zmiernení ťažkostí na eliminačnej fáze lowFODMAP stravovania by mala nasledovať testovacia fáza, tzv. reintrodukčná fáza, kedy sa do jedálnička postupne pridávajú určité testovacie potraviny z jednotlivých FODMAPových skupín v postupne zvyšujúcom sa množstve.

 

Cieľom je zistiť individuálny prah tolerancie jednotlivých FODMAPových sacharidov. Táto fáza trvá najdlhšie, je ideálne, ak si robíte denníček a presne viete, ktorú potravinu a surovinu pridávate, aby ste si vedeli odsledovať prípadné príznaky.

 

Pravidlo zavádzania nových potravín je také, že v jednom týždni skúšate len jednu novú potravinu. Vyberiete si najprv jednu “skupinu” potravín, ktoré chcete skúsiť a postupne ich testujete. Čiže nikdy neskáčete napríklad z bezlaktózových na lepkové potraviny, vyberiete si najprv skupinu lepku ako prvú na vyskúšanie a testujete rôzne lepkové obilniny. Každá obilnina môže reagovať s Vaším telom inak. Čiže jeden týždeň skúšate špaldu, ďalší týžden testujete raž a podobne.

 

Postup zavádzania:

 

Ak sa rozhodnete zaviesť napríklad červenú šošovicu, tak si v pondelok spravíte z nej obed, dáte si malú porciu a čakáte čo sa bude diať. Ak budete pociťovať diskomfort, nasledujúce 2 dni si červenú šošovicu nedáte.

 

Vo štvrtok v danom týždni si opäť skúsite dať malé množstvo uvarenej červenej šošovice a opäť sledujete, čo sa s Vami deje.
Ak aj po štvrtkovom zjedení červenej šošovice pociťujete diskomfort, alebo omnoho silnejšiu reakciu ako po pondelkovom zjedení šošovice, napíšte si túto červenú šošovicu do zoznamu zatiaľ vyradených surovín a nekonzumujte ju aspoň mesiac. Po mesiaci ju môžete opäť skúsiť rovnakým systémom zaviesť do jedálnička, je možné, že už ju budete tolerovať.
Ak je všetko v poriadku, pomaly môžete začať experimentovať s množstvom červenej šošovice vo svojom jedálničku a pridávate si ju pokojne každý deň v danom týždni a postupne zvyšujete množstvo až na plnú porciu. Ak aj po zjedení plnej porcie jedla s červenou šošovicou Vaše telo reaguje pozitívne, zaznačíte si ju ako tolerovanú potravinu.

 

Myslite na to, že malé množstvo plynov je prirodzenou reakciou organizmu. Hlavne pri strukovinách sa môže vyskytnúť pri celej porcii jedla jemné nafúknutie brucha a drobná plynatosť vo večerných hodinách. Ak je to “v norme”, čiže Vás nič nebolí, plyny odchádzajú, nie sú extra zapáchavé a ráno ste fit, je to prirodzená súčasť tráviacich procesov.
Vaše trávenie funguje správne, lebo “prdieť kvietky” nejde 🙂 Aj keď niektorí to isto chcú dokázať, je mi to jasné 🙂

Počas tejto fázy, hlavne v prvých týždňoch testovania je dôležité, aby ste sa držali eliminačného jedálnička a k nemu dopĺňali nové potraviny postupne. Ak napríklad vyskúšate špaldový kváskový chlebík a robí Vám dobre, tak je povolené nechať si ho v jedálničku aj pri testovaní ražného kváskového chleba, ale len v malinkom množstve (tzn max 2krajce á50g/týždenne). Niekedy totižto môže dôjsť k skríženej reakcii organizmu a to pri každodennom jedení špaldového kváskového chlebíka a pridaní ražného pečiva nezistíte, či ide o reakciu na raž alebo na kombináciu obilnín, či veľa lepku.
Všeobecne sa doporučuje pri zavádzaní byť veľmi opatrní a snažiť sa dodržiavať eliminačný jedálniček, ktorý máte odskúšaný, že je pre Vás v poriadku a striktne pridávať v týždni len jednu novú potravinu. Čiže ak zavádzate špaldový chlebík, tak na ďalší týždeň pri ražnom ten špaldový vôbec nejete, aby ste si odsledovali prípadné reakcie len na raž a výrobky z nej.

Pozor však na predpoklad, že ak tolerujete špaldový kváskový chlebík, že vlastne tolerujete špaldovú múku plne. Pri kváskovom pečive (ktoré sa doporučuje pri lowFODMAP po odskúšaní) dochádza pri procese spracovania k fermentácii obilnín a tým sa stáva kváskové pečivo stráviteľnejšie, a tiež sa zmenšuje množstvo záťažového lepku.
Preto ak v týždni skúšate špaldový kváskový chlebík a je vám fajn, neznamená to, že si môžete v tom isto týždni pridať aj špaldové cestoviny a lievance a palacinky. Špaldovú múku treba vnímať samostatne a skúšať zavádzať z nej produkty akoby samostatnú skupinku, aby ste si odsledovali reakciu na špaldu ako obilninu a prípadný lepok v nej.

 

obilniny, raž, pšenica, ovos, pšeno

 

 

Pre pochopenie chýb pri skúšaní nových potravín moja skúsenosť:

 

Kauza: Jačmenné krúpy

 

Vždy pripravujem jačmenné krúpy tak, že ich na noc namočím do vody, ráno zlejem, opäť namočím a na obed varím cca 30min, podľa toho aké jedlo pripravujem. Viem a mám odskúšané, že na obed jednu porciu zvládnem bez problémov.
Akonáhle by som si dala už aj večer z pahltnosti jačmenné krúpy, tak zle-nedobre.
Nedávno bol u  nás kamarát a chcel uvariť večeru on, má to vo zvyku, keď k nám príde.

Aj keď pre mňa je “votrelec” v kuchyni dosť ťažko znesiteľný, pri ňom som ochotná raz za čas ustúpiť. No a rozhodol sa pripraviť na večeru krúpy s bryndzou a cibuľkou.

 

Zježili sa vám chlpy? Aj mne keď som to počula 🙂

 

Môj dobrý muž však nainštruoval kamaráta s mojimi potravinovými obmedzeniami, takže sa varili krúpy samé. Avšak, neboli vopred namočené, len ich asi hodinu varil pomaly.
Potom ich jemne opiekol na prepustenom masle a mne dali len také samé, bez bryndze či iného mliečneho produktu.

Keďže nebol zachovaný mnou overený postup varenia, bola som veľmi opatrná a dala som si 3 lyžice. Fakt nie viac, prisahám.

Napriek malinkému množstvu zjedených krúpov už v noci som sa zobudila na mega bolesti a nafúknutie a 2 dni som si odsedela na záchode s úporným hnačkovaním a bolesťami.  Najhoršie boli večere a noci, kedy som napriek všetkým intervenciám trpela bolesťami, nafúknutím, veľkým diskomfortom a nevedela som spať. Po 2 dňoch to pomaly odišlo, ale veru návrat k “dokonalosti” trval veľmi dlho (viac ako 2 týždne).

 

Poučenie na záver:
Ak ste si neistí novou potravinou, alebo aj spôsobom jej prípravy, tak si fakt dajte lyžičku, možno lyžicu a čakajte čo sa bude diať. Aby ste si neublížili a nepokazili svoju snahu dať sa do poriadku.

 

Dá sa použiť pravidlo – dvakrát meraj, raz strihaj!

 

Dozjedenia, FODMAP priatelia!

 

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.