Pohánková láska

pohanka, koláč, raňajky, kakao, fodmap, lowfodmap, ibs, ibd

 

Pôvodne som išla robiť pohánkové lievance, akosi sa mi však nepodarilo cesto, tak som vymyslela nenormálny raňajkový koláčik. Bezpečný pre všetky citlivé brušká, môžete si doň pridávať podľa chuti a obľuby rôzne orechy, semienka.

 

10min príprava/50min pečenie

 

INGREDIENCIE:

 

200g lúpanej pohánky namočenej vopred

2 vajíčka

4 banány

3 PL repkového oleja

4 PL karobového prášku/ kakao

1 ČL prdopeč

1 ČL sóda bikarbóna

1-2 dcl rastlinného mlieka

štipka soli

 

POSTUP:

 

Trúbu si vyhrejte na 190st.

 

Pohánku som si namočila večer pred pečením do veľa vody (poriadne sa nafúkne, minimálne jedennásobne) a nechala cez noc napučať. Stačí jej okolo 6h, ja nechávam celú noc. Po napučaní ju zlejte, prepláchnite a hoďte do mixéra. Pridajte vajíčka a 1dcl mlieka a mixnite na homogénnu zmes.

Prelejte do väčšej misky, pridajte olej, prdopeč, sódu, soľ, karob/kakao a prípadne trochu mlieko, ak by sa vám zdala konzistencia príliš hustá, mala by byť príjemná, viac lejúca sa ako pevná. Ponorným mixérom si rozmixujte banány a primiešajte do cesta.

Vznikne vám krásna riedka, ale kompaktná hmota. Teraz je čas na kreatívu, pokojne zapracujte do cesta posekané orechy, semienka, čokoládové kúsky, čo len chcete (a čo tolerujete).

 

Ja som piekla v tortovej forme priemer 22cm. Vystlala som si ju papierom na pečenie. Ak neviete ako na takéto výstelky foriem, poriadne pokrčte v rukách papier na pečenie, úplne do guličky a potom ho opäť vystrite. Po tomto zásahu bude pekne formovateľný do akejkoľvek formy. Cesto vylejte do formy a šup do trúby.

 

Pečieme na cca 190st okolo 45-55min, každý podľa svojej trúby. Vrch koláča bude na konci popraskaný, je to v poriadku. Upečený je vtedy, ak doňho pichnete špajlu a neprichytí sa cesto.

 

Na vrch koláča si roztopte tmavú (80%) čokoládu s 1ČL ghee masla a 2ČL rastlinného mlieka.

 

A finálnu úpravu koláčika nechávam na vašej fantázii, či dáte navrch orechy, semienka, vločky, ovocie….pošlite foto, nech sa inšpirujem 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.