Kváskové lievance

 

Ja som úchylák na sladké raňajky. A aj keď na prvý pohľad môžu tieto kváskové lievance vyzerať ako náročné, ten kto má doma svojho Karola (rozumej kvások), vie, že je to práveže mega jednoduché, jedine treba dodržať časy. A čo najdôležitejšie, proces fermentácie, ktorý pri kváskovaní prebieha, zbaví všetky obilniny skoro celej nálože fruktánov a tým pádom viete zjesť aj pšenicu, aj špaldu aj raž a aj hocakú obilninu, ktorá vám spôsobuje problémy s nafukovaním a bolesťami brucha 🙂

 

10min rozkvas/10h fermentácia/15min pečenie

 

INGREDIENCIE:

 

Kváskový rozkvas

200g múky celozrnnej (špaldová, pšeničná, ražná)

200g vody

2 PL ražného kvásku

 

Lievance

rozkvas

2 vajíčka

1 ČL prášok do pečiva

2 PL repkový olej (môžete aj iný rastlinný olej, alebo ghee maslo)

2 PL javorový sirup

drobné ovocie

 

POSTUP:

 

Večer si spravte rozkvas a nechajte cez noc na linke prikrytý pekne prefermentovať.

Ráno pridajte do rozkvasu všetky ostatné suroviny a vypracujte krásne nadýchané cesto. Opekajte lievance do zlatista z oboch strán a podávajte s drobným ovocím a poliate javorovým sirupom, prípadne nasekanou kvalitnou čokoládou. Ja pridávam aj lupienky mandlí 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.