Pavlovovej torta je svetoznámy dezert, ktorý je vhodný aj pre mnohé intolerancie či potravinové alergie. Cesto je vyrobené z vaječných bielkov a cukru a plnku si každý môže upraviť podľa vlastných chutí či potrieb. Ja robievam takéto maličké tortičky na vianoce, vyzerajú luxusne, chutia luxusne a vždy sa zjedia ako prvé.
30min
INGREDIENCIE:
na cesto:
4ks vaječný bielok
200g kryštálový cukor
1čl zemiakový škrob
1čl ocot biely
na plnku:
500g bezlakto mascarpone
250g bezlakto smotana na šľahanie
1 lyžica práškového cukru
1ks vanilkový lusk
čerstvé drobné ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, lístok mäty
POSTUP:
Bielka a cukor vyšľaháme na tuhý sneh, na záver, keď je sneh pekne tuhý vmiešame škrob a ocot. Necháme miešať dovtedy, kým nie je cukor rozpustený a nevznikol nám úplne pevný, lesklý, lepivý sneh. Prenesieme si toto cesto do sáčku, ktorému sme odstrihli špičku, prípadne ak máte, použite cukrárske náradie na striekanie. Na plech si dajte papier na pečenie a nastriekajte si tortičky aké sa vám páčia. Počítajte s tým, že v trúbe počas pečenia trošku narastú, tak ich striekajte na plech s medzerami.
Pečieme na 150st približne 40min, kým sú tortičky zhora pevné, pozor, keď začnú hnednúť, už sú moc prepečené, rýchlo vyberajte.
Plnku si pripravíme tak, že vymiešame mascarpone s cukrom a vanilkovým luskom, keď nemáte, pokojne dajte jeden vanilkový cukor. Vyšľaháme v inej miske šľahačku a vmiešame ju opatrne do mascarpone. Vznikne pekná tuhá plnka, ktorú opäť za pomoci striekacieho cukrárskeho náradia nastriekame na vychladnuté tortičky.
Navrchu tortičky ozdobíme čerstvým ovocím a lístkami mäty.