Prečo vyhľadať odborníka ak máte diagnostikované IBS

 

„Dietológovia a výživoví špecialisti majú definovaný a rozpoznateľný súbor vedomostí a využívajú vedecké princípy a metódy pri štúdiu výživy a dietetiky, pričom tieto výsledky aplikujú na ovplyvnenie širšieho prostredia ovplyvňujúceho príjem potravy a stravovacie správanie.“ – Rada Austrálskej asociácie dietológov 2013, revidovaná v roku 2015.

Dodržiavanie diéty s nízkym obsahom FODMAP, najmä ak potrebujete žonglovať s inými záväzkami a nutnosťami vo svojej každodennej rutine, sa môže na prvý pohľad zdať náročné. Avšak s vedením a s pomocou dietológa vyškoleného na FODMAP môže byť diéta FODMAP príjemná, aj nutrične adekvátna. Zhrnula som 5 hlavných dôvodov, prečo je nevyhnutné navštíviť dietológa trénovaného na prácu s lowFODMAP protokolom pred začatím 3-krokovej diéty FODMAP. Aby vo finále vaša snaha bola ocenená úspechom.

  1. Aby ste sa uistili, že vaša strava je nutrične primeraná

Jedným z hlavných dôvodov, prečo navštíviť dietológa či výživového špecialistu, je zabezpečiť, aby vaša diéta FODMAP v nasledujúcich týždňoch nebola nutrične ohrozená. Počas prvej fázy eliminácie môže nadmerné obmedzenie určitých skupín potravín (ako sú mliečne výrobky, niektoré ovocie a zelenina, či obilniny) znížiť váš príjem vápnika, železa, vlákniny, vitamínov alebo dokonca bielkovín, čomu sa môžete vyhnúť práve spoluprácou s odborníkom. Pomôže vám spoznať v potravinách rôzne alternatívy s nízkym obsahom FODMAP, ktoré si môžete vychutnať počas vašej diéty, pričom zaistí zachovanie vášho nutričného stavu a prispôsobí vašu stravu vašim denným potrebám.

Druhá fáza lowFODMAP protokolu, čiže opätovné zavedenie jednotlivých FODMAP je prospešné z hľadiska primeranosti živín, ako aj pre zdravie črevného mikrobiómu. Práve rôzne potraviny s vysokým obsahom FODMAP sa správajú ako prebiotiká a stimulujú rast prospešných črevných baktérií. Preto je dôležité, aby pacienti počas kroku opätovného zavedenia, tzv retroindukcie, postúpili od obmedzenia FODMAP k návratu niektorých FODMAP v tolerovateľnom množstve. Tento krok je veľmi dôležitý a nesmie sa vynechať, hoc často sa vo svojej praxi stretávam s klientami, ktorí sa nikdy do retroindukcie nedostali, lebo nevedeli, že je to potreba a v skutočnosti pre nich lowFODMAP diéta bola škodlivá, lebo si dlhodobým vylúčením určitých potravín obmedzili rozmanitosť črevného mikrobiómu.

  1. Prispôsobí diétu lowFODMAP podľa závažnosti vašich symptómov

Je dôležité pochopiť, že úroveň obmedzenia FODMAP závisí od typu, závažnosti a trvania vašich symptómov. Dietológ, či výživový špecialista je klinicky vyškolený zdravotnícky pracovník, ktorý dokáže dôkladne posúdiť váš nutričný stav predtým, ako prispôsobí diétu FODMAP vašim symptómom. Napríklad, môžete mať prospech zo „zjednodušeného“ alebo „jemného“ prístupu k diéte FODMAP, ak máte len mierne príznaky. Dietológ môže tiež chcieť rozšíriť stravu tak, aby zahŕňala viac nižších dávok FODMAP počas eliminačnej fázy diéty FODMAP, aby sa optimalizovala primeranosť výživy a nutričnej vyváženosti vášho stravovania s ohľadom na potreby vášho tela.

  1. Zvýšite si svoje znalosti a manažérske schopnosti počas diéty FODMAP

Nedávna štúdia zistila, že tí s IBS, ktorí dostali presné inštrukcie od dietológa či výživového špecialistu pri dodržiavaní diéty FODMAP, dokázali:

– v prvej fáze bez problémov udržiavať nižší celkový príjem FODMAP

– lepšie pochopili, ako správne dodržiavať diétu FODMAP

– mali celkovo lepšiu odozvu symptómov na diétu

V inej štúdii pacienti uviedli, že písomné informácie a dietetická podpora im pomohli dodržiavať diétu a mať z nej prospech. Návšteva dietológa či výživového špecialistu vyškoleného na prácu s lowFODMAP protokolom, ktorý vám poskytne personalizované vzdelávacie rady a stratégie, pomáha zabezpečiť, aby vám diéta fungovala čo najlepšie. Je to veľmi dôležité, pretože diéta by nemala byť univerzálnym riešením a nie vždy plne funguje sama o sebe. Okrem toho mnohí pacienti môžu na internete hľadať všeobecné rady k diéte lowFODMAP, ale presnosť týchto informácií je otázna. Plán manažmentu vašich symptómov by mal byť založený na vedeckých dôkazoch  a mal by ho vypracovať vyškolený dietológ na základe vášho životného štýlu a podmienok, aby sa optimalizovalo dodržiavanie a účinnosť diéty pri správnom postupe.

  1. Dokáže identifikovať a odstrán akýchkoľvek neštandardné reakcie vášho tela počas vašej cesty lowFODMAP protokolom

Existuje mnoho ďalších gastrointestinálnych symptómov, ktoré môžu byť podobné a vo finále byť prejavom závažnejších črevných problémov či ochorení. Pre lepšiu diagnostiku, či ide o IBS, alebo iné závažnejšie ochorenia vie výživový špecialista použiť súbor identifikátorov, ktoré sú známe ako „červené vlajky“ a zahŕňajú, ale nie sú obmedzené na: nevysvetliteľnú stratu hmotnosti, rektálne krvácanie a horúčku. Môžu to byť aj neštandardné reakcie vášho tela na zmenenú stravu, rôzne skryté prejavy, ktoré možno vy sami nevidíte. Trénovaný špecialista vie odhaliť mnoho problémov a pomôcť vám ich správne identifikovať. Ak sa objavia niektoré  „červené vlajky“, dietológ môže identifikovať tieto príznaky a zabezpečiť, aby vás poslali ku gastroenterológovi, praktickému lekárovi alebo špecialistovi na ďalšie vyšetrenie vášho stavu.

Ak boli vaše príznaky IBS spôsobené stresom alebo inými psychologickými stavmi, môžete mať prospech z alternatívnych prístupov bez diéty, ako je kognitívna behaviorálna terapia. Dietológ môže posúdiť vhodnosť tejto terapie a v prípade potreby vás odkázať na psychológa, ktorý rozumie IBS a jeho správnemu manažmentu.

Niektorí pacienti nemusia dostať adekvátnu odpoveď na diétu s nízkym obsahom FODMAP napriek tomu, že ju dobre dodržiavajú. Jedným z možných riešení je zistiť, či existujú ďalšie spúšťače, ktorým je potrebné sa vyhnúť, ako je kofeín, alkohol, tuk či množstvo vlákniny. A s tým vám pomôže len skúsený a trénovaný odborník.

  1. Aby bola vaša FODMAP diéta príjemná!

V neposlednom rade je tu dietológ na to, aby zabezpečil, že dodržiavanie diéty lowFODMAP je príjemné a vhodné pre váš životný štýl a denný rozvrh. Napríklad, ak ste zaneprázdnení  prácou, či starostlivosťou o rodinu, dietológ sa s vami môže podeliť o to, ako nakupovať potraviny s nízkym obsahom FODMAP pri nakupovaní v najbližšom supermarkete. Môže s vami tiež prediskutovať spôsoby prípravy jedál a občerstvenia s nízkym obsahom FODMAPa vhodnosť použitia týchto jedál aj pre členov vašej rodiny. Výživový špecialista pristupuje ku každému svojmu klientovi personalizovane, hľadá možnosti a cestičky komfortného a jednoduchého zavedenia lowFODMAP stravovania do vášho bežného života, pomáha vám nájsť si svoj spôsob fungovania s celoživotným „partnerom“ IBS a je pri vás v okamihoch, keď sa stratíte v množstve informácií, obmedzení, pokynov či obmedzení.

Výživový špecialista trénovaný na prácu s IBS pacientami vie pomôcť aj vtedy, keď už lekári nemajú pre vaše citlivé trávenie ďalšie možnosti pomoci.

Ak máte diagnostikovaný Syndróm dráždivého čreva IBS, obráťte sa na odborníka. Pomôže vám rýchlo a efektívne „opraviť“ trávenie a z vášho nepriateľa spraví priateľa s drobnými obmedzeniami 🙂

Zdroje:

  1. Tuck CJ, Reed DE, Muir JG, et al. Implementation of the low FODMAP diet in functional gastrointestinal symptoms: A real-world experience. Neurogastroenterology & Motility. 2020;32(1):e13730.
  2. de Roest RH, Dobbs BR, Chapman BA, et al. The low FODMAP diet improves gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: a prospective study. Int J Clin Pract. 2013;67(9):895-903.
Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu.

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.